latinica  ћирилица
21/10/2017 |  16:19 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Žive samo 500 metara od posla i ostvaruju pravo na prevoz! (VIDEO)

Umjesto prijeko potrebnih reformskih zakona, Savjet ministara BiH sve češće poseže za "reformskim" odlukama. I to onim kojima cementira nebrojene benefite za ustoličene u bh. institucijama.
Naknade za prevoz - Foto: RTRS
Naknade za prevozFoto: RTRS

Posljednja takva odluka odnosi se na naknade za prevoz do posla i nazad. U Službenom glasniku već je objavljena i u primjeni je od 1. oktobra.

Ako za zakone na koje ih je i Brisel obavezao nemaju dovoljno ruku, ne manjka im za vlastite benefite - "skrojene" u vlastitim kabinetima. Bh. "reformisti" u ministarskim foteljama, čvrsto su odlučili da reformišu gradski, prigradski i međugradski saobraćaj. Bar onaj dio koji se odnosi na više od 22.000 zaposlenih u institucijama BiH .

Nakon što su sredinom godine, poslije kratkotrajnog - osmočasovnog "asketskog" vozanja, ozakonili mogućnost cjelodnevne i cjelonoćne upotrebe službenih automobila, pozabavili su se naknadama za prevoz zaposlenih do radnog mjesta. I nazad –kući! I "asketski" su objelodanili – na ovaj benefit pravo imaju svi oni koji su od radnog mjesta udaljeni, za administraciju enormnih, 501 metar.

Plaćati ljude za to što su 500 metara udaljeni od radnog mjesta je van svake pameti. U ovako prenapregnutoj socijanoj situaciji i mantri o umanjivanju troškova javne administracije donijeti Odluku da neko na vrlo visoku platu mjesečno dobije još 300 maraka na putne troškove, u najmanju ruku nije etično, čak iako je po zakonu", rekao je Adis Arapović iz CCI-ja. 

A odlukom ministara - "reformista" upravo je ta neetičnost ozakonjena. I to do detalja. Ministarski kalkulator se usijao. Računali su "reformisti" za svaki novi kilometar – novu, veću naknadu. 300 maraka dobijaće svi oni koji su od radnog mjesta udaljeni 50 kilometara i više. Uslov je samo da na posao dolaze – i da pri tome ne koriste službeno prevozno sredstvo. Bar ne zvanično.

Ovi "naši" očigledno ne mogu! Јer da je drugačije ne bi "obarali" sve moguće rekorde rastrošnosti! I ne bi institucijama BiH trebalo više od 3.500 službenih automobila – nasuprot primjera radi evropske sile – Njemačke – koja ni hiljadu nema. Ne bi im, umjesto 8, radno vrijeme virtuelno trajalo 24 časa. I ne bi naknade za prevoz bile veće od penzija, ili čak plata za one srećnike koji uopšte rade.

"To nije pošteno prema velikoj većini penzionera koji primaju ispod 400 KM penzije. To ovo društvo ne može dugo trpiti, prije ili poslije ta će socijalna bomba da eksplodira", dodao je Arapović.

Bomba je odavno eksplodirala u džepovima poreskih obveznika. U paramparčad raznijela ušteđevinu! Platu i penziju "raznese" i prije nego je dobiju. No, za to u "pancir" zaogrnuti "reformisti" ne haju. Tvrde kako će, posljednjom odlukom čak i uštedjeti - bar dva procenta od enormnih 29 miliona maraka koliko godišnje za vozanje potroše. Ako je i tako, koliko su tek mogli da uštede da su kalkulatore baždarili prema potrebama građana! A ne samo prema vlastitim!?