latinica  ћирилица
22/10/2017 |  09:27 | Autor: RTRS

Karter izrazio želju za odlazak u Pjongjang

Bivši američki predsjednik DŽimi Karter /93/ izrazio je danas želju da u ime administracije sadašnjeg predsjednika Donalda Trampa ode u Sjevernu Koreju kako bi pomogao u smirivanju tenzija, pišu američki mediji.
DŽimi Karter (© AP Photo/ Phil Skinner) -
DŽimi Karter (© AP Photo/ Phil Skinner)

Karter je pozitivno odgovorio na pitanje novinara američkog dnevnika "Njujork tajms" da li je vrijeme za novu diplomatsku misiju i da li bi to učinio za predsjednika Trampa.

Karter je demokrata i bio je predsjednik od 1977. do 1981. godine i ističe da je o temi odlaska na Korejsko poluostrvo razgovarao i sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Herbertu Mekmasteru, ali da je do sada dobijao negativne odgovore.

"Rekao sam da sam dostupan ukoliko me zatrebaju", kaže Karter, navodeći da i njega pomalo plaši verbalni rat između Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim DŽong Una.

Karter je sjevernokorejskog lidera opisao kao "nepredvidivog" i izrazio je zabrinutost da bi, ukoliko bi Kim DŽong Un pomislio da će Tramp djelovati protiv njega, mogao da učini nešto preventivno.

"Mislim da on sada posjeduje napredno nuklearno naoružanje koje može da uništi Korejsko poluostrvo i Јapan, te neke naše teritorije u Pacifiku, možda čak i kopneni dio", napominje Karter.

Američki dnevnik podsjeća da je Karter sredinom devedesetih godina prošlog vijeka otputovao u Pjongjang i da je postigao dogovor sa dedom sadašnjeg sjevernokorejskog lidera Kim Il Sungom.

Izvor: SRNA