latinica  ћирилица
23/10/2017 |  10:34 ⇒ 22:41 | Autor: RTRS

Projekcija filma "Lica Lafore" na Medicinskom fakultetu u Banjaluci

Film "Lica Lafore", autora Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, koji ekranizuje borbu za pronalazak lijeka za jednu od najtežih dječijih bolesti na svijetu, večeras u 18 časova biće prikazan na Medicinskom fakultetu u Banjaluci.
Film "Lica lafore" - Foto: RTRS
Film "Lica lafore"Foto: RTRS

Biće ovo prilika da banjalučki studenti medicine, ali i njihovi predavaci upoznaju borbu porodice Gajić ali i saznaju više o globalnom doprinosu Republike Srpske i BiH u borbi protiv epilepsije. Nakon što je film prikazan na svjetskom kongresu neurologa u Barseloni, stigle su brojne ponude za prikazivanje filma.

Režiser filma Denis Bojić kaže da je ova projekcija jedna u nizu događaja koji očekuju film Lica Lafore.

Osim projekcije na banjalučkom Medicinskom fakultetu, u planu su i projekcije na medicinskim fakultetima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Film će u saradnji sa Međunarodnim udruženjem studenata medicine Hrvatske –biti prikazan i na medicinskim fakultetima u Zagrebu, Rijeci, Spliti u Osijeku. Izuzetno važnu projekciju očekujemo u Americi. Јedna od najvećih svjetskih farmaceutskih komapnija Ionis Pharmaceutical organizovaće veliku projekciju filma Lica Lafore u San Diegu radi podizanja svijesti u borbi protiv rijetkih bolesti. Potom nas u decembru očekuje važna projekcija filma i u Evropskom parlamentu u Strazburu. Naravno tu su i filmski festivali, u narednom periodu film će biti prikazan na festivalima u Republici Srpskoj, Grčoj, Americi i Rusiji."

Film prati priču porodice Gajić, koja godinama vodi bitku za život svoje djece protiv jedne od najokrutnijih rijetkih dječijih bolesti. Ovoj porodici Laforina bolest oduzela je kćerku Tatjanu, dok druga kćerka Milana još vodi bitku za život.

Lijek za Laforinu bolest, prema riječima vodećih svjetskih naučnika, trebalo bi da bude efikasan kod šireg spektra neuroloških oboljenja. To znači da bi milioni ljudi širom svijeta u budućnosti mogli imati korist iniciranu borbom protiv Laforine bolesti.