latinica  ћирилица
23/10/2017 |  11:20 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

Centralna izborna komisija BiH promovisala zbornik autorskih radova (VIDEO)

U pripremi još jednog izbornog ciklusa u BiH, koji počinje u maju sljedeće godine, Centralna izborna komisija BiH promovisala je zbornik autorskih radova.
Zbornik - Foto: RTRS
ZbornikFoto: RTRS

Pod nazivom "Izbori u BiH" ukoričena su iskustva članova komisija sa manipulacijama tokom izbornog procesa, ali i anomalije istog, kroz zapažanja stručne javnosti.

Dok se pred Ustavnim sudom BiH i Sudom za ljudska prava u Strazburu smjenjuju apelacije podnosilaca o pravima da budu birani ili da biraju sa većim stepenom demokratičnosti, politički subjekti, pod plaštom ispravljanja tih "grešaka", predlažu izmjene Izbornog zakona,da bi smanjili "diskriminaciju" ili povećali vlastitu dominaciju. U toj borbi za poziciju u Predsjedništvu BiH ili parlamentarnim domovima ili vijećima, pomalo zaboravljeni – "politički maratonci", odnosno "vječni" gradonačelnici i načelnici gradova i opština. Postojeći Zakon omogućio im je neograničen broj uzastopnih mandata. S tom premisom jedinstveni su ne samo u izbornom sistemu, već i upravnom.
- Neko može biti doživotni gradonačelnik ili načelnik što otvara mnoga pitanja, naravno i pitanje koncentracije moći, ponekad i zloupotreba a onda čak i jednu vrlo komotnu poziciju da kao gradonačelnik ili načelnik nastupate kao kandidat na opštim izborima. To je anomalija izbornog sistema, napominje Adis Arapović politikolog.

Istine radi izborni sistem pruža mogućnost opoziva ili prijevremenih izbora.

No, usljed "uzurpacije" pozicije – prvog čovjeka lokalne zajednice, u tim izbornim alternativama, praksa je pokazala, manipulacije su uobičajene. Ako se proces opoziva ili prijevremenih izbora i pokrene, rijetko rezultira željenom promjenom. Rijetko, gotovo na nivou statističke greške, kazneni epilog dobijaju i brojne zloupotrebe u izbornom procesu. Upozorenja, medijska hajka ili eventualno krivični postupci traju koliko i zbrajanje glasova. I onda padaju u zaborav. Uzurpacija biračkog prava i obmana birača, kroz konkretne primjere, mjesto su pronašli u ukoričenom izdanju Zbornika.

Kako su birači, uglavnom jedne nacionalne grupe, glasali putem pošte - iz mjesta u kojima nikada nisu bili, na koji način su zloupotrijebljeni njihovi lični podaci, i drugi slične primjeri manipulacija.

Ovaj Zbornik, tek prvi je u nizu planiranih sličnih štiva, koje pripremaju članovi Centralne ili lokalnih izbornih komisija sa saradnicima iz akademske zajednice. Iščekujući promjene zakonodavstva oko kojeg koplja ukrštaju političari, namjera im je kažu da unaprijede ili bar da ukažu na zloupotrebe i nedostatke u tehnološki i normativnom zastarjelom izbornom procesu.

- Raskrinkane su nekakve pojave koje ne služe na čast u izborima u BiH, kaže Branko Petrić, član CIK-a BiH i koautor Zbornika.

I biće još i zbornika i raskrinkanih pojava koje ne služe na čast nikome. Bar dva izdanja godišnje, namjera je izdavača. Ostalo prepuštaju istražnim i sudskim organima i "moralistima" među političkim autoritetima da odluče – hoće li ili ne demokratske izborne principe sprovoditi ili rušiti!?