latinica  ћирилица
23/10/2017 |  14:40 ⇒ 16:53 | Autor: RTRS

Salihović ostaje u Tužilaštvu BiH

Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH potvrdila je odluku prvostepene komisije u disciplinskom predmetu koji se vodio protiv Gorana Salihovića kada je smijenjen s mjesta glavnog državnog tužioca.
Goran Salihović - Foto: RTRS
Goran SalihovićFoto: RTRS

Potvrđena je izrečena disciplinska mjera kojom se Salihović s mjesta glavnog tužioca premješta na mjesto tužioca.

Drugostepena komisija potvrdila je odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost tuženog za disciplinske prekršaje - "namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Savjeta".

Potvrdili su i da tuženom nije utvrđena disciplinska odgovornost za disciplinske prekršaje "omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene" i "miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti".

Salihović je suspendovan u septembru prošle godine, a s funkcije glavnog tužioca Tužilaštva BiH smijenjen je 21. jula ove godine.

IZvor: SRNA