latinica  ћирилица
23/10/2017 |  16:14 ⇒ 24/10/2017 | 09:25 | Autor: RTRS

Sutra u Beogradu promocija projekta "Dušu nisu ubili"

Na 62. Međunarodnom sajmu knjige u Beogradu 24. oktobra u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Uprave za saradnju sa Srbima u dijaspori i regionu biće održana promocija projekta "Dušu nisu ubili" Udruženja Srpsko-ruski Most iz Banjaluke.
"Dušu nisu ubili" - Foto: ilustracija
"Dušu nisu ubili"Foto: ilustracija

Projekat se sastoji od istoimenog dokumentarnog filma u produkciji RTRS i Udruženja Srpsko-ruski Most, i knjige svjedočenja "Dušu nisu ubili" autorke Mire Lolić-Močević, novinarke RTRS-a i publiciste i istoriografske monografije "Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20. vijeku" autora docenta dr Drage Mastilovića, dekana Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Prvi put na jednom mjestu o stradanju srpskih civila u Bosni i Hercegovini u svim ratovima u 20. vijeku govore očevici, stradalnici, potomci i istoriografska građa. Ekipa dokumentarnog filma sa istoričarom Dragom Mastilovićem, prolazi Bosnom i Hercegovinom i prenosi istorijske podatke, snima prostore najmasovnijih stradanja, bilježeći u kakvom su stanju spomen prostori, a onome što se na tim prostorima dešavalo, svjedočile su žrtve iz zadnja dva rata i potomci stradalih iz Velikog rata.

Tražen je odgovor napitanja: Kome je smetao srpski pravoslavni narod u BiH koji tamo živi najmanje od 9. vijeka (tj. prvog pisanog izvora), kada, za koga je i gdje osnovan prvi koncentracioni logor u Evropi, koliko je Srba ušlo u 20. vijeku u BiH, a koliko izašlo, ko je i na koji način prekršio sve međunarodne konvencije o zaštiti civila, zašto je stradala Srpska pravoslavna crkva u BiH, na koje načine su stradavali srpski civili, zašto su Sarajevo i Srebrenica simboli srpskog nestajanja i zašto nema pravde u Bosni i Hercegovini...?

Dokumentarni film rađen je u koprodukciji RTRS-a i Udruženja Srpsko-ruski Most pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, a knjige rađene pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i svesrdnu podršku u izradi filma VDH grupe iz Minhena.

Promociji projekta "Dušu nisu ubili" prisustvovaće Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.
 
Kako je objavljeno na sajtu Srpske pravoslavne crkve, prvi put na jednom mjestu o stradanju srpskih civila u BiH u svim ratovima u 20. vijeku govore očevici, stradalnici, potomci i istoriografska građa.