latinica  ћирилица
23/10/2017 |  16:20 ⇒ 16:46 | Autor: RTRS

Izetbegović ne odustaje od priče o BiH kao Alijinom "amanetu" Erdoganu

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ponovio je priču o tome da je njegov otac na samrtnoj postelji Erdoganu ostavio BiH u "amanet".

- Neki nisu sretni zbog ovako dobre saradnje Turske i BiH. Ali šta im ja mogu, dok je Alijinih sljedbenika i dok je Tajipovih sljedbenika, dok je nas dvojice i dok je onih koji će doći poslije nas, ti odnosi će biti takvi i ako Bog da jačati - rekao je Bakir Izetbegović u Turskoj, na obilježavanju 14. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, kojem je prisustvovao i  predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Izetbegović je istakao da Turska BiH "pomaže nesebično, kao nikada ranije, pomaže na njenom evropskom putu, ka članstvu u NATO paktu, u ekonomskom oporavku, izgradnji infrastrukture i izgradnji boljih odnosa".

On je dodao da su Turci uvijek bili prijatlji BiH i da su joj pomagali koliko su mogli.

- Ali, u nekim dijelovima istorije su bili tako zabavljeni svojim problemima da su pomalo zaboravljali na BiH. Ili su bili jako zainteresirani da nam pomognu, ali nisu imali snage da to urade. Danas hvala Bogu, Turska država, turski narod, predvođeni našim prijateljem, Redžepom Tajipom Erdoganom su jako zainteresovani za BiH i veoma su snažni i mogu da nam pomognu. Pomažu nas kao nikada u našoj istoriji - rekao je Izetbegović.

Obraćajući se prisutnima, Erdogan je poručio da je "Evropa umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji".

- Evropa je umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji. Mrtva tijela nevine djece na morskim obalama nadgrobni su spomenici zapadne civilizacije. Nažalost u posljednjih sedam godina evropske vrijednosti srušili su njihovi nosioci, uništivši ih jednu po jednu - rekao je Erdogan.

Povodom obilježavanja godišnjice smrti Alije Izetbegovića, u Ankari je  prikazana i premijera serije o njegovom životu.

Izvor: Tanjug