latinica  ћирилица
23/10/2017 |  17:55 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

Predsjedništvo BiH: Za zavjese 31 hiljadu maraka, s popustom! (VIDEO)

"Kapitalni projekti" u zgradi Predsjedništva BiH i oko nje, nisu više trotoari.
Zavjese za predsjedništvo - Foto: RTRS
Zavjese za predsjedništvoFoto: RTRS

Primat su preuzele zavjese! Bez PDV-a, koštaće više od 31 hiljadu maraka.

Sekretarijat Predsjedništva BiH sproveo je i javne nabavke, i na osnovu konkurentskog zahtjeva izabrao ponuđača iz Tuzle.

I sve je po zakonu, u socijalno neosjetljivijim bh. institucijama!

A zavjese su tek minorni dio javnih nabavki tročlanog Predsjedništva, u ovoj godini planiranih, u iznosu od dva miliona 350 hiljada maraka.

Groteskno – u novembru prošle godine BiH je napravila "istorijski iskorak". Uz prisustvo zvaničnika i pozvanih novinara ispred zgrade Predsjedništva svečano je otvorena "transverzala". Tačnije 300 metara dug i popločan trotoar.

I to ne bilo kakav! Već sa pokretnim graničnicima koji svjetlucaju - i noću i danju.

Nastupajućeg novembra mogli bismo da prisustvujemo "inauguraciji"- zavjesa. I opet, ne bilo kakve, već sa "vodilicama, nosačima i ukrasnim špagama".

Kvadrat sarajevske "predsjedničke staze slavnih" koštao je gotovo kao kvadrat stana – 1.200 maraka.

"Predsjedničke zavjese" koštaće ukupno 31.110 maraka. I to sa popustom!

Koračajući "naprijed", na jednogodišnjem putu od predsjedničkog trotoara do predsjedničkih zavjesa, "bogatiji" smo za predsjedničke automobile, potom lustere vrijedne 4.000 maraka, ćilime od 7.000, stolove, klima uređaje, TV plazme, predsjedničke rezače za predsjednički papir, mesingane pločice iznad vrata.... i naravno predsjednička vrata od 13.000 maraka.

Kada se zbroji sva "predsjednička roba" koja je kupljena ili će biti u ovoj godini – potrebe tri kabineta veće od milion maraka.

"Predsjedničke usluge", tehnološke, avio i ine, još i skuplje – 1.300.000 maraka.

- To nam samo govori koliko su političari izgubili dodir sa građanima, sa stvarnošću. U Predsjedništvo ne možemo staviti krpe na prozore ali ako je loša socijalna situacija onda se kupe zavjese koje i lijepo izgledaju ali isto tako nisu preksupe, kaže analitičarka Ivana Marić.

Bh. institucije na preskupo su baždarene. Na građane se ne osvrću! I do posljednjeg pfeniga cijede odavno iscijeđenu nam, zajedničku kasu.

I kako reče jedan građanin, "dok običan narod naročito penzioneri i mladi kukaju i odlaze na sve strane, ovi troše kao u Njemačkoj."

No, putevi kojima mladi odlaze, pa i u Njemačku, nisu popločani predsjedničkom ornamentikom. Nisu ni dvosmjerni. I njima se ne korača u skupocjenim, ulaštenim cipelama!

Oni koji ostaju – utjehu mogu da potraže u 300 metara dugoj "transverzali".

I nekolicini sličnih – prije nego što se upute na biroe, do javnih kuhinja, ili kontejnera.