latinica  ћирилица
24/10/2017 |  09:11 | Autor: RTRS

Panika u Evropskoj uniji zbog Rusije na Balkanu

Hrvatska je među osam država članica Evropske unije koje su potpisale pismo Visokoj predstavnici Federiki Mogerini kojim traže da StratKom, Evropska služba za spoljno djelovanje, značajno proširi aktivnosti u suzbijanju ruske propagande, posebno na području juga Evrope i na Zapadnom Balkanu.
Zgrada Vlade Hrvatske (Foto: Wikipedia) -
Zgrada Vlade Hrvatske (Foto: Wikipedia)

Osim Hrvatske, pismo koje je poslato prije desetak dana potpisala su ministarstva spoljnih poslova Češke, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Švedske i Velike Britanije.

StratKom je kancelarija pri EU, osnovana kako bi se otkrile i demantovale neistine koje o EU, kako misle u Briselu, širi Rusija. U pismu se traži da punim kapacitetom počnu sa radom i dvije nove filijale EU StratKoma - za Јug i zapadni Balkan. Od EU traže veće finansiranje kao i dovoljna sredstva za inovativne tehnologije.

StratKom putem Tvitera i društvenih mreža pokušava da demantuje ruske dezinformacije i promoviše pozitivno praćenje EU delovanjem na području bivšeg Sovjetskog Saveza. Ima oko 30.000 pratilaca na Tviteru.

Interesantno je da je pismo Hrvatske upućeno Mogerini došlo u vrijeme susreta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, radi pokušaja smirivanja tenzija na relaciji Zagreb - Moskva i obećanja da će Hrvatska pomoći Rusiji u približavanju Evropskoj uniji.

Izvor: Blic