latinica  ћирилица
24/10/2017 |  09:18 ⇒ 09:24 | Autor: RTRS

"Ratne sudije" tema sutrašnje sjednice Visokog sudskog i tužilačkog savjeta

Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH razmatraće sutra iformaciju Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske o ratnim sudijama i tužiocima koji i sada obavljaju pravosudne funkcije.
Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine - Foto: RTRS
Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i HercegovineFoto: RTRS

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija je potvrdio da su dobili informaciju Centra u kojoj je obuhvaćeno devet sudija i šest tužilaca koji su stupili u pravosudne institucije u periodu od 2003. do 2007. godine. On je dodao da će informacija Republičkog centra biti upućena Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a radi daljih provjera. Tegeltija smatra da ova tačka, koju je predložio za dnevni red sjednice, zaslužuje krajnje ozbiljnu raspravu i zaključke. Napomenuo je da VSTS nema ovlaštenja da razrješava sudije i tužioce bez učinjenog disciplinskog prekršaja, koji se čini od dana kada su postali sudije ili tužioci.

Prema predloženom dnevnom redu dvodnevne sjednice, članovi Savjeta bi trebalo da razmatraju i informaciju o izradi izmjena i dopuna Strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Tokom prvog dana zasjedanja, VSTS će, između ostalog, dati svoj prijedlog mišljenja o ostvarenim rezultatima rada Suda BiH, Vrhovnog suda Republike Srpske i Vrhovnog suda Federacije BiH, te Apelacionog suda Brčko distrikta u 2016. godini. Prijedlog mišljenja o ostvarenim rezultatima rada u prošloj godini trebalo bi dati i za Tužilaštvo BiH, Republičko tužilaštvo Republike Srpske, Federalno tužilaštvo Federacije BiH i Tužilaštvo Brčko distrikta.

Drugog dana sjednice, u četvrtak 26. oktobra, Savjet bi, između ostalog, trebalo da imenuje zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH kaoi i sudije u Okružnim i Osnovnim sudovima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Izvor: SRNA