latinica  ћирилица
24/10/2017 |  09:37 | Autor: RTRS

Kašnjenje aranžmana sa MMF-om ruši kreditni rejting BiH

Kreditni rejting BiH mogao bi se dodatno pogoršati ako uskoro ne dođe do nastavka aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, navedeno je u Ekonomskom izvještaju o napretku koji je sačinila Evropska komisija za zapadni Balkan i Tursku, u dijelu koji se odnosi na BiH.
Evropska komisija (foto: www.mfa.gov.rs) -
Evropska komisija (foto: www.mfa.gov.rs)

U izvještaju se ističe da je trenutni rejting BiH "B" sa stabilnim izgledima, prema ocjeni Agencije "Standard i Pur's", te upozorava da bi se to u slučaju nerealizacije aranžmana moglo pogoršati, pišu današnje "Nezavisne novine".

"Dalja kašnjenja u ispunjavanju uslova za isplatu naredne tranše MMF-a mogla bi pogoršati procjenu agencije za BiH", navedeno je u izvještaju.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista "SVOT" Saša Grabovac saglasan je sa ocjenom Evropske komisije da bi moglo doći do pada rejtinga ako ne prođe druga tranša produženog aranžmana s MMF-om.

"Čak ni kritičari aranžmana ne poriču da samo potpisivanje garantuje određenu stabilnost koja posljedično dovodi do poboljšanja kreditnog rejtinga", rekao je Grabovac.

U Evropskoj komisiji upozoravaju i da su tri najveća strana kreditora BiH Svjetska banka, koja drži 22 odsto ukupnog duga u stranoj valuti, zatim Evropska investiciona banka, koja ima 19 procenata, te MMF sa 12 odsto ukupnog stranog javnog duga BiH.

Izvor: SRNA