latinica  ћирилица
24/10/2017 |  10:16 ⇒ 10:21 | Autor: RTRS

U srijedu nova svjedočenja o zločinima nad Srbima u Orašju

Pred Sudom BiH u srijedu će biti nastavljeno suđenje pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja 1992. i 1993. godine.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: Screenshot
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: Screenshot

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Јurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te pripadnici Vojne policije. Optužnica ih tereti za progon srpskog stanovništva, ubistva, zatvaranje, mučenje, silovanja i druga nečovječna djela.

Matuzović, Živkovići i Đurić optuženi su i da su zajedno sa njima poznatim pripadnicima Vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju, te nanošenju velikih patnji i povreda ratnim zarobljenicima.

Na ročištu održanom 18. oktobra svjedok Tužilaštva BiH Јovan Cvijanović rekao je da je prvooptuženi Đuro Matuzović znao da su u logorima u Srednjoškolskom centru i Osnovnoj školi u Donjoj Mahali činjeni zločini, ali da ništa nije uradio da ih spriječi.

On je posvjedočio da je Matuzović dva puta dolazio u Osnovnu školu u Donjoj Mahali, te da ga je prilikom prvog dolaska, krajem juna 1992. godine, vidio na vratima takozvane "četničke ćelije" u kojoj su bili srpski zarobljenici.

"Stajao je na vratima tri-četiri minute. Nije progovorio nijednu riječ. Mi smo stajali i nismo smjeli ni da ga pogledamo i ja nisam smio da mu se obratim. Bio je u uniformi, a čuli smo da je bio komandant 106. brigade HVO-a", rekao je Cvijanović.

On je dodao da Matuzovića nije vidio kada je dolazio drugi put na neki sastanak, ali da mu je čuo glas kada se obraćao pripadnicima HVO-a.

Cvijanović je rekao da je njegova supruga u dva navrata od Matuzovića tražila da se založi za njega, ali da prvooptuženi to nije htio da učini.

"On joj je rekao da ne može ništa pomoći, a meni je samo bio cilj da izađem iz `četničke` sobe", rekao je svjedok.

On je potvrdio da je dva puta pokušao da se ubije jer više nije mogao da izdrži svakodnevne torture pripadnika vojne policije.

Početak sutrašnjeg ročišta zakazan je u 9.30 časova.

Izvor: SRNA