latinica  ћирилица
24/10/2017 |  11:14 ⇒ 12:45 | Autor: RTRS

Rješavanje političke krize u Brčkom (VIDEO)

Politička kriza još traje u Distriktu Brčko, nastala prošle sedmice smjenom Ismeta Dedeića sa mjesta savjetnika gradonačelnika za privredu.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Ipak, određenim dogovorima rješenje se nazire, kaže gradonačelnik Siniša Milić, koji očekuje da će naredna sjednica Vlade biti u punom sastavu.

Zbog nefunkcionisanja izvršne vlasti trpi zajednica, tvrde u opoziciji. Kriza je, kažu, nastala zbog nepostojanja principa prema kojima bi se zajednica razvijala. Za njih je ovo još jedna od brojnih kriza zbog ''nedefinisanih odnosa stranaka koje čine većinu".

- Naš stav godinama je da ova kao i prethodna vlast, radi se praktično o istoj vlasti, nije formirana na bazi nikakvih političkih principa i dogovora, nego na bazi isključivo ličnih interesa pojedinaca i grupa, i upravo se to sada pokazuje, kaže Siniša Golić, poslanik u Skupštini distrikta.

Problemi treba da budu na vrijeme rješavani, kaže predsjednik Skupštine Esed Kadrić, kojeg su tokom bojkota sjednica Vlade podržali svi bošnjački poslanici i članovi vlade. Kadrić kaže da su svi sporovi, pa i ovaj, nastali gradonačelnikovom jednostranom smjenom savjetnika.

- Ovdje smo svi jednaki, moramo biti partneri i mora se oko svake stvari dogovarati, samo tako ova zajednica može naprijed i može funkcionisati, ističe Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Distrikta.

Dogovora je bilo, kaže gradonačelnik Siniša Milić! Јedan od njih je, da se sutra na sjednici Vlade pojave i Bošnjaci. Život u zajednici, kaže Milić, ne smije da stane i dodaje da, ipak, nema povjerenja u Ismeta Dedeića i od njegove smjene ne odustaje.

- To znači da Gradonačelnik će i dalje insistirati na tome da kada su u pitanju savjetničke pozicije, one budu pozicije na kojima će biti ljudi koji su od povjerenja, poručuje Siniša Milić,  gradonačelnik Distrikta.

O krizi vlasti sa rukovodstvom Skupštine u Brčkom će, kako je najavljeno, razgovarati i Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH.