latinica  ћирилица
24/10/2017 |  11:48 | Autor: RTRS

Šojgu: Moskva će pomoći u borbi protiv terorista

Moskva je spremna da pomogne Asocijaciji nacija Јugoistočne Azije u sprečavanju širenja međunarodnog terorizma, naročito u sprečavanju infiltracije terorizma u azijsko-pacifičkim zemljama, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
Sergej Šojgu (Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin) -
Sergej Šojgu (Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin)

On je u obraćanju na sastanku ministara odbrane zemalja ASEAN-a rekao da je Moskva spremna da pruži bilo kakvu potrebnu pomoć s ciljem jačanja kapaciteta članica ASEAN-a i ruskih partnera za borbu protiv prijetnji.

Šojgu je napomenuo da je u sedam godina, koliko je prošlo od osnivanja Savjeta ministara odbrane članica ASEAN-a, Savjet postao efikasan mehanizam za regionalnu vojnu saradnju.

"Posjedujemo dobar potencijal za saradnju u borbi protiv međunarodnog terorizma, na osiguravanju bezbjednosti mornarice, humanitarne interakcije, upravljanju kriznim situacijama i deminiranju", rekao je ruski ministar.

Šojgu je izjavio da zajedničko saopštenje o borbi protiv terorizma, koje su usvojile Rusija i ASEAN u avgustu, predstavlja prekretnicu, pošto je to bio prvi korak ka zajedničkoj akciji u borbi protiv uticaja "Islamske države", prenosi TASS.

Ruski ministar je zahvalio svim zemljama na saradnji u okviru Savjeta ministara odbrane članica ASEAN-a i partnerskih zemalja i čestitao Filipinima na odlučnoj organizaciji sastanka.

Izvor: Srna