latinica  ћирилица
24/10/2017 |  11:56 ⇒ 12:01 | Autor: RTRS

Izrael uputio oštar protest BiH

Ambasada Izraela sa sjedištem u Tirani uputila je Ministarstvu spoljnih poslova BiH protestnu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Opštinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola "Dobroševići" preimenuje u Osnovnu školu "Mustafa Busuladžić".
Mustafa Busuladžić - Foto: ilustracija
Mustafa BusuladžićFoto: ilustracija

Izraelska ambasada od Savjeta ministara traži da obrati posebnu pažnju na nedavnu odluku Vlade Kantona Sarajevo o imenovanju jedne od njenih škola po "kontroverznoj i antisemitskoj ličnosti" Mustafi Busuladžiću.

"Ambasada Izraela ponovo izražava iskreno žaljenje zbog toga što su vlasti Kantona Sarajevo odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenicu da je većina Јevreja u BiH ubijena od ruke fašističkih i nacističkih okupatorskih snaga sa kojima se identifikovao gospodin Busuladžić", navodi se u protestnoj noti.

Dodaje se da takav nesretan čin ugrožava bogat multietničkih i svjetski duh na koje se poziva Sarajevo. Ambasada Izraela ističe da je Јevrejska zajednica koja postoji u BiH više od 450 godina sastavni dio kulturnog mozaika Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH proslijedilo je protestnu notu Izraela u kabinete premijera FBiH Fadila Novalića i premijera Kantona Sarajevo, Elmedina Konakovića.

Izvor: Nezavisne novine