latinica  ћирилица
24/10/2017 |  12:25 ⇒ 25/10/2017 | 12:23 | Autor: RTRS

"Veliki narodi mogu da slave godišnjicu formiranja parlamenta" (VIDEO)

Najstarija institucija Srpske obilježava 26 godina postojanja. Narodna skupština formirana je na današnji dan 1991. godine, nakon što su Srbi preglasani u Skupštini tadašnje Socijalističke Republike BiH. Uslijedilo je stvaranje Republike Srpske i donošenje Ustava.
Milorad Dodik, Rajko Kuzmanović i Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Milorad Dodik, Rajko Kuzmanović i Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Demokratija u Republici Srpskoj zaživjela je formiranjem, prvo Skupštine srpskog naroda BiH, a potom Narodne skupštine Republike Srpske, poručilo je rukovodstvo Srpske na promociji zbornika radova "25 godina Narodne skupštine".

Predsjednik Republike Milorad Dodik rekao je da veliki narodi mogu da slave godišnjicu formiranja parlamenta.

Pored predsjednika Srpske, promociji zbornika radova "25 godina Narodne skupštine" prisustvovali su predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik dodao je da je Republika Srpska dio zrelih demokratija koje imaju stabilan Parlament.

"Čast mi je što sam učestvovao u formiranju ove institucije. Važno je da imamo Zbornik koji će opisati i sačuvati kako je Parlament funkcionisao sve ove godine", istakao je Dodik.

Dodik smatra da će ubrzo doći vrijeme kada će parlamentarnom procedurom Narodna skupština Srpske odlučivati o zakonima koje je u ranijem periodu nametnuo visoki predstavnik u BiH.

On je dodao da je to dio obaveza Narodne skupštine, u kojoj je koncentrisan odraz zakonodavne i političke moći, te da nema trajno donesenih zakona, jer podliježu potrebama države.

Predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović naveo je da je Skupština usvojila Ustav, djelovala tokom rata, radila dolaskom Dejtonskog sporazuma i učestvovala u sporovođenju Ustava Srpske i BiH.

Milorad Dodik, Rajko Kuzmanović i Nedeljko Čubrilović

"To su samo neke od važnih uloga NSRS u stvaranju Republike Srpske. Vjerujem da će poslije svega, Skupština izaći iz krakoročne krize u kojoj se nalazi", izjavio je Kuzmanović.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović je istakao da je Narodna skupština najstarija inistiticija u Srpskoj.

"Radovi u Zborniku doprinijeće daljoj demokratizaciji društva", smatra Čubrilović.

On je dodao da je Narodna skupština dala značajan doprinos institucionalnom utemeljenju, očuvanju, stabilizaciji i razvoju Republike Srpske, njenom međunarodnom priznavanju i afirmaciji, očuvanju dejtonskog kapaciteta, te specijalnih i paralelnih veza sa Republikom Srbijom.

"Neophodna je puna i funkcionalna saradnja u sprovođenju mjera i aktivnosti svih organa i institucija u Republici i njenih predstavnika u zajedničkim organima i institucijama Bosne i Hercegovine. Takav pristup doprinijeće očuvanju i zaštiti ustavotvorne i zakonodavne nadležnsti Republike Srpske, pogotovo one koja se sve više urušava sudskim odlukama na nivou BiH", zaključio je Čubrilović.

S.Kukić/RTRS