latinica  ћирилица
24/10/2017 |  12:54 | Autor: RTRS

"Čast otadžbine": VSTS da reaguje povodom ratne prošlosti sudija i tužilaca

Udruženje "Čast otadžbine" iz Beograda zatražilo je od Vrhovnog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH da se izjasni o informaciji Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica o ratnoj prošlosti sudija i tužilaca koji su diskriminisali Srbe u ratu BiH.
Čast otadžbine (Foto: castotadzbine.rs) -
Čast otadžbine (Foto: castotadzbine.rs)

Zatraženo je i da VSTS preduzme sve zakonom propisane korake i da ih razriješi dužnosti, ali da budu ponovljeni postupci u svim predmetima u kojima su bili uključeni.

"Ako to ne učinite, smatraćemo vas /VSTS BiH/ saučesnicima u ponovnom ubistvu i poniženju naših mučenika i boraca, a pobrinućemo se da o vašim imenima bude upoznata srpska javnost", saopštilo je Udruženje "Čast otadžbine" i pozvalo sve nosioce javnih funkicija u Republici Srpskoj da javno podrže ove zaključke.

Iz ove organizacije pitaju da li bilo ko poznaje nekog vojnog tužioca Vojske Republike Srpske koji radi u Tužilaštvu BiH, dok su tu prisutni svi tužioci i sudije takozvane Armije BiH, bez obzira što su procesuirali i presuđivali nevjerovatne stvari na štetu Srba.

"Da li postoji ikakva razlika između djelovanja AID-a /bošnjačka ratna obavještajna služba/ i sadašnje Sipe /Agencija za istrage i zaštitu BiH/ ili između ratnog Suda i Tužilaštva u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Tuzli i Goraždu i sadašnjeg Suda i Tužilaštva BiH?", pitaju iz ove asocijacije.

Iz Udruženja "Čast otadžbine" podsjećaju da su tokom ratnog perioda predmet njihovog interesovanja bili isključivo Srbi, odnosno oni su mogli biti suđeni i presuđivani, a Bošnjaci nisu odgovarali za najteža krivična dijela, niti ih je neko procesuirao.

U saopštenju napominju da pojedine Srbe nisu ni sudili već su selektivno ubijali i bacali po smetljištima ili jamama, a da to i danas nikoga ne interesuje.

"Zašto izbjegavamo da kažemo istinu? Priča o Sudu i Tužilaštvu ne može se započeti bez utvrđivanja činjenica u kojima su potvrđuje kontinuitet rada Vojnog Suda i Tužilaštva takozvane Armije BiH i ratnog Ministarstva unutrašnjih poslova do današnjeg dana", navodi se u saopštenju Udruženja "Čast otadžbine".

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica podnio je 13. oktobra informaciju o ratnoj prošlosti sudija i tužilaca, koji su pod jurisdikcijom VSTS BiH.

Izvor: SRNA