latinica  ћирилица
24/10/2017 |  13:09 ⇒ 13:11 | Autor: RTRS

MSD Bijeljina: Nemar i nezainteresovanost lokalne vlasti za probleme

Mladi socijaldemokrati Bijeljina izrazili su zabrinutost zbog nemara i nezainteresovanosti lokalne vlasti za probleme mladih, a prije svega za budućnost 50-ak porodica radnika zaposlenih u Banji Dvorovi kojima prijeti mogućnost da postanu socijalni slučajevi.
Bijeljina: Јanjić - pres - Foto: SRNA
Bijeljina: Јanjić - presFoto: SRNA

"Zaposlenim u Banji Dvorovi prijeti mogućnost da ostanu na ulici ukoliko se stanje u toj ustanovi drastično ne popravi. Nebrige i nemara od gradskih vlasti, nažalost, ne nedostaje ni kada je riječ o ostaloj populaciji, pa i o nama mladima", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik MSD Bijeljina Goran Јanjić.

On upozorava da grad Bijeljina godinama unazad nema nijednu proaktivnu mjeru koja sistemski tretira problem mladih ljudi.

Rad lokalne vlasti i lokalnog parlamenta, ističe Јanjić, svodi se na "krpljenje" budžetskih rupa podizanjem novih kredita, na prodaje zemljišta, prenose vlasništva.

Zamjenik predsjednika Republičke organizacije MSD-a Aleksandar Đurđević kaže da mladi u Bijeljini teško podnose činjenicu da lokalne zajednice u Srpskoj koje imaju znatno manji budžet od bijeljinskog, imaju pozitivan odnos prema rješavanju problema mladih.

"Grad Trebinje, na primjer, ima značajnu stavku u budžetu za subvenciju zapošljavanja i samozapošljavanja mladih, pa je tako jedna od njih i subvencionisanje odrađivanja pripravničkog staža, kao i brojne druge povlastice u vezi sa stambenim zbrinjavanjem, jednokratne povlastice od 10.000 KM za sklapanje braka", naveo je Đurđević.

On je podsjetio na mjere koje Vlada Srpske preduzima prema mladima na godišnjem nivou - jeftino školovanje, stipendije koje su redovne, projekte zapošavanja, te naglasio da će MSD Bijeljine pokušati da utiču na lokalnu vlast da ubuduće vodi računa o ovoj kategoriji stanovništva.

Bijeljinski MSD najavili su da će iznijeti mjere i prijedloge za koje smatraju da su realni i sprovodivi, a slične su inicijativama predlaganim Skupštini grada prošlih godina.

Oni očekuju da će ove godine biti prihvaćeni prijedlozi - uvođenje subvencija zapošljavanja i samozapošljavanja u realnom sektoru, suvencionisanje zapošljavanja mladih na selu, budžetsko izdvajanje za stambeno zbrinjavanje mladih, povećanje iznosa za stipendiranje...

IZ MSD Bijeljina su najavili da će pozvati svoje kolege iz bijeljinskog SDS-a, koji, kao mladi ljudi imaju slične ili iste probleme, što se vidi i po njihovoj programskoj platformi, da iskoriste svoje stranačke kolege da ostvare neke od svojih inicijativa bitnih za sve mlade grada i njihov opstanak na ovim prostorima.

Izvor: Srna