latinica  ћирилица
24/10/2017 |  13:29 | Autor: RTRS

Vučić pozvao Zagreb da posveti veću pažnju položaju srpske manjine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primo je danas akreditivno pismo novog hrvatskog ambasadora u Beogradu Gordana Bakote i tom prilikom pozvao hrvatski državni vrh da pokloni veću pažnju položaju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.
Aleksandar Vučić (foto: © Tanjug/ Tanja Valic) - Foto: RTRS
Aleksandar Vučić (foto: © Tanjug/ Tanja Valic)Foto: RTRS

Vučić je rekao da je Srbija spremna da još više uradi za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji, saopšteno je iz Službe predsjednika Srbije za saradnju sa medijima.

On je naglasio da je potrebno da se intenzivira rad mješovitih komisija za rješavanje otvorenih pitanja, za čiji rad je Srbija imenovala nacionalnog koordinatora.

Vučić i Bakota izrazili su očekivanje da će, uprkos pitanjima koja opterećuju odnose dvije zemlje, biti ispunjen dio obaveza iz Deklaracije o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja, koja je potpisana prošle godine.

Na sastanku je konstatovano da je neophodno što prije realizovati zvaničnu posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj jer će ona imati značajan uticaj na razvoj saradnje i poboljšanje političke atmosfere između dvije zemlje, navodi se u saopštenju.

Bakota je rekao da Hrvatska cijeni sve što Srbija radi za hrvatsku nacionalnu manjinu i da upravo manjine mogu da budu most saradnje.

On je Vučiću prenio pozdrave predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića.

Izvor: Srna