latinica  ћирилица
24/10/2017 |  13:47 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Boračka udruženja: Održati posebnu sjednicu NSRS i pokazati jedinstvo (VIDEO)

Udruženja proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata održala su danas u Banjaluci sastanak na kojem je bilo riječi o zahtjevu za sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa radom Suda i Tužilaštva BiH. Oni apeluju na sve izborne predstavnike da donesu jasne stavove o tome šta će preuzeti po pitanju zaštite boraca i žrtava Republike Srpske iz proteklog rata.
Sastanak Udruženja proisteklih i odbrambeno otadžbinskog rata - Foto: RTRS
Sastanak Udruženja proisteklih i odbrambeno otadžbinskog rataFoto: RTRS

"Potpuno podržavamo rad institucija Republike Srpske u borbi protiv nepravde koju nanose Sud i Tužilaštvo BiH. Posebno podržavamo rad Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina", rekla je predsjednica Udruženja žrtava rata BiH Božica Živković Rajilić.

Udruženja pozivaju VSTS da obustave rad svih ratnih sudija u Tužilaštvu, kao i da nadležne instuticje utvrde zašto su pojedini svjedoci mijenjali iskaz i da istraže nepravilnosti u sudskom procesu.

Ubijeđeni su da će na ovim pitanjima koja su od nacionalnog interesa biti postignut konsenzus i da će sjednica NSRS biti održana u velikoj sali, te da će poslanici biti jedinstveni.

Poručili su da je NSRS, kao najviši zakonodavni organ, dužna da reguliše status i da zaštiti žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata.

M. Vujinović/RTRS