latinica  ћирилица
24/10/2017 |  14:44 ⇒ 18:26 | Autor: RTRS

Promocija romana "Četnikuša" na Sajmu knjige u Beogradu

Profesor Emil Vlajki izjavio je, na beogradskoj promociji svog romana "Četnikuša", da je glavna junakinja romana Rada simbol stradanja ne samo sarajevskih Srba, nego srpskog naroda uopšte i naglasio da je tragedija koju su Srbi kao narod doživjeli u 20. vijeku jedna od najvećih tragedija ikad.
Sajam knjige u Beogradu (arhiv) - Foto: RTRS
Sajam knjige u Beogradu (arhiv)Foto: RTRS

Vlajki je naglasio da je, prateći tragičnu sudbinu Rade koja je rat dočekala kao Srpkinja udata za muslimana, ispričao priču o brojnim porodicama i mješovitim brakovima u Sarajevu koji su se našli na teškom ispitu kada je počeo rat, ali i o sudbini više od 120.000 Srba koji su doživjeli progon i najgora mučenja od svojih sugrađana.

"Rada je metafora za stradanje Srba u Sarajevu. Priča o njoj kao Srpkinji koja gine od granate koju je na konvoj izbjeglica ispalio njen sin Alen je poput antičke tragedija, a takvih tragedija bilo je na prostoru cijele Јugoslavije", rekao je Vlajki.

Prema njegovim riječima, priču o njegovoj "četnikuši" i o stradanju 2500 do 3000 sarajevskih Srba od drugih tragičnih priča razlikuje to što se o toj tragediji uporno ćuti.

Recenzent romana, režiser Dragan Elčić najavio je da će roman "Četnikuša" uskoro zaživjeti kao radio-drama i naglasio da roman predstavlja veliki izazov za pozorišne i za filmske stvaraoce, kao i da je ubijeđen da će uskoro Radin lik oživjeti na pozorišnoj sceni i na filmu.

Izvor: SRNA