latinica  ћирилица
24/10/2017 |  15:17 ⇒ 19:10 | Autor: RTRS

Semberski prerađivači voća i povrća najavljuju poskupljenja (VIDEO)

Iako je zbog suše rod voća i povrća prepolovljen, semberski prerađivači će ispuniti plan proizvodnje. Zbog nestašice na domaćem tržištu, dio sirovine su uvozili i skuplje plaćali, što će, najavljuju, dovesti do poskupljenja proizvoda. Posljedice ovogodišnje suše, osim poljoprivrednika i fabrika, pretrpjeće i potrošači.
Prerada povrća - Foto: RTRS
Prerada povrćaFoto: RTRS

Ovih dana u semberskim fabrikama završava se kampanja otkupa voća i povrća. Plan otkupa su realizovali, ali je zbog nedostatka sirovine proizvodnja mnogo skuplja nego prethodnih godina.

- Prihvatili smo tržišne cijene koje su daleko veće nego prošle godine. Veće su i do 100 odsto, prvenstveno kod industrijske jabuke čija cijena je nezapamćena i iznosi 35 do 40 feninga, a njena realna cijena je od 15 do 20 feninga - kaže Đorđe Slavinjak, direktor d.o.o Spektar drink iz Bijeljine.

I fabrika Tanasić je otkupila planiranih 5,5 hiljada tona voća i povrća. Za dva dana završavaju ovogodišnju kampanju prerade.

- Otkupili smo onoliko koliko smo i planirali, jedino smo imali problem sa krastavcem kornišonom, jer je bio deficitaran pa nismo uspjeli da ga preradimo u planiranim količinama - kaže Nemanja Tanasić, pomoćnik direktora ovog preduzeća.

Zbog skupe sirovine prerađivači najavljuju korekciju cijena gotovih proizvoda.

- Cijenu soka od jabuke moramo povisiti za 30 odsto, marmeladu od šipka za 10-tak odsto, ostale do 10 odsto, a neke nećemo mijenjati - kaže Slavinjak.

Ipak, većih poskupljenja neće biti, kaže Slavinjak. Razliku u cijeni će kompenzovati iz vlastitih rezervi. Prostora ima jer je ove godine niža cijena šećera na tržištu što će doprinijeti da poskupljenje proizvoda od voća i povrća budu minimalna.