latinica  ћирилица
24/10/2017 |  15:19 ⇒ 15:21 | Autor: RTRS

Italija: Vlada spremna za razgovor o autonomiji

Vlada Italije spremna je da otvori pregovore sa Lombardijom i Venetom nakon što se većina glasača u tim regionima izjasnila za veću autonomiju, rekao je danas premijer Paolo Đentiloni.
Referendum u Italiji - Foto: RTRS
Referendum u ItalijiFoto: RTRS

Za razliku od nedavnog referenduma u španskom regionu Kataloniji, koji je izazvao političku krizu, glasanja u Italiji bila su legalna, ali neobavezujuća za Rim.

Đentiloni je jasno stavio do znanja da ne namjerava da dramatizuje pitanje glasanja i dodao da je spreman da razgovara o daljim koracima koje žele Lombardija i Veneto.

"Ovdje razgovaramo o tome kako da postignemo da Italija bolje funkcioniše. Ne dovodimo u pitanje Italiju i njeno jedinstvo", rekao je Đentiloni tokom posjete rafineriji nedaleko od Venecije, glavnom gradu regiona Veneto.

Regionalne vlasti imaju pravo da zatraže veća ovlaštenja u 23 oblasti, uključujući životnu sredinu, infrastrukturu, zdravstvo i obrazovanje.

Najdelikatnija tema će biti povrat poreza, pošto Veneto traži da mu bude dozvoljeno da potroši 90 odsto poreza koji sakupi na svojoj teritoriji.

Od 20 italijanskih regiona, Lombardija i Veneto čine nešto manje od trećine italijanskog društvenog proizvoda, a u njima živi oko 25 odsto italijanskog stanovništva.

Izvor: SRNA