latinica  ћирилица
24/10/2017 |  15:31 ⇒ 18:15 | Autor: RTRS

Košarac: Onemogućiti donošenje odluka štetnih po Srpsku

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da SNSD nije zainteresovan da participira u Savjetu ministara u ovom mandatu, ali da je zainteresovan da onemogući da Savjet donese odluke koje su štetne po interese Republike Srpske.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je rekao novinarima da je BiH u zastoju i da vlast na nivou zajedničkih institucija definitivno želi da derogira značaj entitetskih vlasti i entiteta.

On je naveo da postoji potreba da se prikaže da Savjet ministara "nešto i radi", ali da ne postoji parlamentarna većina, te da predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić nema kapacitet da bilo koji zakon koji dolazi iz Savjeta ministara dobije većinu u Predstavničkom domu.

"Nema političke odgovornosti i hrabrosti da se pred parlamentarcima otvori pitanje da li Zvizdić ima ili nema većinu. Bilo bi politički korektno i moralno da on taj mandat vrati Predsjedništvu BiH", istakao je Košarac.

On je naglasio da je set zakona o akcizama bio prvi ključni set zakona iz reformske agende na kojem je Savjet ministara "pao", kako kaže, prvi i jedini, što govori o "atrofiji Savjeta ministara i većine na nivou zajedničkih institucija BiH".

"To je ključno pitanje za Zvizdića koji očigledno nema mogućnost da kroz koalicione partnere omogući `prohodnost` takvog zakona, važnog za BiH", dodao je Košarac.

On je rekao da SNSD podržava rješenje o akcizama koje je usaglašeno na nivou entitetskih vlada i Savjeta ministara.

Kada je riječ o Izbornom zakonu, Košarac je rekao da poslanici SNSD-a čekaju da prijedlog dođe u Predstavnički dom i da će se onda, na osnovu stavova institucija Republike Srpske i SNSD-a, opredijeliti o tome.

Komentarišući optužbe predsjedavajućeg Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandre Pandurević na račun SNSD-a u vezi sa gradnjom Upravne zgrade Nezavisnog operatera sistema na Palama, Košarac je naveo da to nije prvi put da Pandurevićeva pokušava da političkim neistomišljenicima "stavi mete oko vrata".

"Neka nadležne institucije rade svoj posao u skladu sa zakonom i najbolji odgovor biće nalazi nadležnih institucija", poručio je Košarac.

Izvor: SRNA