latinica  ћирилица
24/10/2017 |  16:23 ⇒ 25/10/2017 | 08:41 | Autor: RTRS

Poslanici prvog saziva NSRS pozvali na jedinstvo (VIDEO)

Dvadesetšest godina od prve sjednice Skupštine srpskog naroda u BiH obilježila je na Palama i Asocijacija stvaralaca Republike Srpske. Narodni poslanici iz prvog saziva skupštine pozvali su vlast i opoziciju u Srpskoj na jedinstvo i međusobne razgovore kao jedini put za rješavanje problema. Ističu da ih boli ono što u posljednje vrijeme vide na sjednicima Narodne skupštine.
Asocijacija stvaralaca RS na Palama - Foto: RTRS
Asocijacija stvaralaca RS na PalamaFoto: RTRS

Konstituisanje Skupštine srpskog naroda u BiH u jesen 1991. godine bio je iznuđen potez kako bi se sačuvao srpski narod s lijeve obale Drine. Učesnici te istorijske sjednice s ponosom ističu da su tada udareni temelji Republike Srpske. Od 77 srpskih poslanika prvog saziva, 26 nije među živima. 

- Ponosan sam na našu Republiku i djelo koje smo napravili. Ne radujem se što nam se sada vratila nesloga po kojoj smo poznati, kao i po inatu. A kada se udruže nesloga i inat kao rezultat danas imamo moderne četnike i partizane - kaže Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Skupštine srpskog naroda u BiH oktobar 1991. godine.

Prva Skupština srpskog naroda u BiH, na kojoj su se poslanici izjasnili o ostanku u Јugoslaviji kao odgovor na separatističke težnje muslimana i Hrvata, potom donijeli odluku o plebiscitu pokazala je zrelost i jedinstvo svih srpskih poslanika, nešto čega danas manjka u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ističu poslanici prvog saziva.

- Taj dan smo se odvojili i formirali Skupštinu srpskog naroda, jer više nismo mogli da podnosimo preglasavanje. Tada je postojalo jedinstvo, jer nije bilo para, a sada nema jedinstva jer su pare između - kaže Dragoljub Mićić, poslanik prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH.

U Asocijaciji stvaralaca Republike Srpske, koja okuplja i poslanike prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH, zabrinuti su zbog nedavnih događaja u Narodnoj skupštini. Poručuju da, ako su oni početkom `90-ih mogli da izmire četničke i partizanske sinove, zašto to danas ne urade srpski političari u interesu srpskog naroda.