latinica  ћирилица
24/10/2017 |  17:13 ⇒ 25/10/2017 | 09:49 | Autor: RTRS

Patrijarh Irinej: Čuvajte Srpsku i onoga koji je danas vodi

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je danas građanima Republike Srpske da budu složni i čuvaju Srpsku jer je to jedini način da srpski narod opstane.
Beograd - patrijarh srpski Irinej, promocija projekta "Dušu nisu ubili" - Foto: SRNA
Beograd - patrijarh srpski Irinej, promocija projekta "Dušu nisu ubili"Foto: SRNA

"Poručio bih našoj braći u Republici Srpskoj - čuvajte Republiku Srpsku i onoga koji je danas vodi i predstavlja narod Srpske. To je jedini način da opstanemo. Bez toga, nije nam sigurna budućnost. Samo u slozi i zajednici nam je sigurno da opstanemo", rekao je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh je na promociji projekta "Dušu nisu ubili" o stradanju srpskih civila u BiH u 20. vijeku na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, poručio da Srbi nikada ne smiju da zaborave svoju istoriju i zločine koji su im nanijeti i da to moraju da prenose sa koljena na koljeno.

Patrijarh Irinej naveo je da srpskom narodu "jesu ubili mnoga tijela", ali da ne smije izgubiti dušu.

To, kako je naveo patrijarh, znači da Srbi moraju da se sjedine, zajednički misle iste istine i da se ne dijele i svađaju.

"Zato volimo svoju otadžbinu. Gdje god žive Srbi to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u BiH, Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima. Da se Srbi ovdje i u svijetu slože i da misle o velikoj slavnoj istoriji našeg naroda", istakao je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej naglasio je da je 20. vijek bio tragičan za srpski narod, koji je od početka do kraja prošlog vijeka "stradao takvim stradanjem kakvo istorija nije zapisala".

"Čini se da je srpsko stradanje nadmašilo stradanja jermenskog i jevrejskog naroda", rekao je Njegova svetost patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh je naveo da je "tragično ponašanje braće rimokatolika" koji su ne samo najviše izazvali srpska stradanja, nego nikada nisu uputili ni riječ kajanja i izvinjenja.

"Kroz jasenovački logor prošlo je 50.000 nevine djece čiji se plač i lelek čuo do Zagreba. Svi su ga čuli, samo nije nadbiskup zagrebački, zato što nije htio da ga čuje. I dok je jedna žena koja je bila Austrijanka spasila više od 15.000 srpske djece od smrti, to nisu činile naše vjekovne komšije Hrvati, koji su jedini u Evropi imali dječje logore", kaže patrijarh Irinej.

Projekat "Dušu nisu ubili", koji je danas predstavljen na Beogradskom sajmu knjiga, sastoji se od dokumentarnog filma i knjige svjedočenja "Dušu nisu ubili" novinara i publiciste Mire Lolić Močević, te istoriografske monografije "Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20. vijeku" dekana Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Drage Mastilovića.

Izvor: SRNA