latinica  ћирилица
24/10/2017 |  17:30 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Uhapšeni Srbi na dan lokalnih izbora izloženi pravnom nasilju

Iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju izražen je najoštriji protest zbog pravnog nasilja kojem su izloženi Saša Aranđelović, Dejan Urošević i Goran Savković, uhapšeni 22. oktobra na administrativnom prelazu Јarinje, zbog navodne sumnje da su prevozili eksplozivne materije.
Јarinje - Foto: TANЈUG
ЈarinjeFoto: TANЈUG

Kako je navedeno u saopštenju Kancelarije, uhapšenima je danas nakon mjere zadržavanja od 48 časova, izrečena mjera pritvora do 30 dana, "iako je svima jasno da je riječ o podmetnutnim eksplozivnim napravama", odnosno diverziji čiji je cilj bio da spriječi dolazak interno raseljenih lica na biračka mjesta na Kosmetu.

"Hapšenje trojice Srba na dan održavanja lokalnih izbora na Kosmetu, prilikom prevoza interno raseljenih lica na glasanje, predstavlja kako kršenje slobode kretanja, tako i kršenje biračkog prava i prava na učešće u političkom životu, koja predstavljaju univerzalna ljudska prava", saopšteno je iz Kancelarije.

Podmetanje eksplozivnih sredstava u autobusu, kako su poručili, predstavlja manipulaciju političkih struja na Kosmetu koje su željele da spriječe interno raseljena lica da glasaju za predstavnike koji će štititi njihove interese.

"Uznemiravajuće je da pravosuđe privremenih institucija samouprave prihvata da služi kao instrument u političkim obračunima. Ovaj primer pravnog nasilja pokazuje, između ostalog, zašto je važno da srpske sudije i tužioci što prije stupe na funkciju na Kosovu i Metohiji", navedeno je u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju se ovim povodom, kao i povodom još nekoliko hapšenja građana Srbije u proteklom periodu pod sumnjivim i nejasnim okolnostima, obratila Euleksu, zahtijevajući da njegovi pravosudni organi preuzmu te predmete.

Riječ je o politički i etnički motivisanim krivičnim postupcima koji se vode protiv Bogdana Mitrovića, Milanke Terzić, Novice Šošića i Momčila Јančića.

Izvor: Srna