latinica  ћирилица
24/10/2017 |  17:38 | Autor: RTRS

Na sajmu knjige u Beogradu promovisana knjiga "Namjernom silom na Republiku Srpsku"

Na 62. Međunarodnom sajmu knjigu u Beogradu danas je promovisana knjiga "Namjernom silom na Republiku Srpsku" čiji je izdavač Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.
Promovisana knjiga "Namjernom silom na Republiku Srpsku" - Foto: SRNA
Promovisana knjiga "Namjernom silom na Republiku Srpsku"Foto: SRNA

Direktor Centra i jedan od autora knjige Milorad Kojić rekao je da ova knjiga govori o NATO bombardovanju Republike Srpske i da je napisana s namjerom da se od zaborava otme 16 tragičnih dana koji su ostavili velike posljedice na Srpsku.

Kojić kaže da ne postoji mogućnost da Srpska podnese tužbu za ono što joj je učinjeno, jer se zna ko su članice NATO i ko je osnovao međunarodne sudove, ali da se sjećanje na 58 poginulih, 119 ranjenih i na zemlju razorenu i ranjenu NATO bombama čuva pisanjem i izdavaštvom.

On je rekao da je ovo prva promocija knjige "Namjernom silom na Republiku Srpsku", te da će naredna biti održana u Banjaluci.

"Nakon toga, ponovo ćemo se predstaviti u Beogradu, jer je ovo danas sajamska promocija", rekao je Kojić.

On je dodao da se knjiga "Pravosudna neistina" profesora Milana Blagojevića, koja je danas, takođe, predstavljena u Beogradu bavi za Srbe teškim pitanjem rada Haškog tribunala, Suda BiH i ostalih pravosudnih institucija koje procesuiraju Srbe za ratne zločina.

"Sam naslov knjige najbolje ilustruje stanje tih pravosudnih institucija i kakve su pravne konstrukcije koje se nameću Srbima", rekao je Kojić i dodao da Centar na ovom Sajmu predstavlja i knjigu o događajima na Tuzlanskoj kapiji.

Na promociji je kao recenzent knjige govorio i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, koji je rekao da ova knjiga svjedoči da je Srpska stvorena "kada je sila koja je bila protiv nje bila nemjerljiva i kada je neprijatelj bio mnogo jači i na zemlji i na nebu i u medijima".

"Mi smo svojom upornošću izdržali i hrvatsko-muslimansku koaliciju i nemoguć međunarodni pritisak i red je da to što smo uradili ne bude samo riječ koju spominjemo, nego da ostane i knjiga. Ova knjiga treba da mnogim osvijetli put, a onima koji su činili nečovještva, možda, prosvijetli dušu", poručio je Stevandić.

Izvor: Srna