latinica  ћирилица
24/10/2017 |  17:53 | Autor: RTRS

Finci: Odluka kantonalne skupštine izazvala revolt svih antifašista

Predsjednik Јevrejske zajednice u BiH Јakob Finci ocijenio je kao licemjernu odluku Skupštine Kantona Sarajevo da Osnovna škola /OŠ/ "Dobroševići" bude nazvana po Mustafi Busuladžiću pristalici nacisita i naglasio da je to izazvalo revolt, ne samo Јevrejske zajednice u BiH, nego i svih antifašista i poštenih građana.
Јakob Finci - Foto: klix.ba
Јakob FinciFoto: klix.ba

Finci je rekao je Srni da je neprihvatljivo da po nekome kao što je Busuladžić, nakon ulice u Sarajevu, bude nazavana i škola.

"Veliki broj parlamentaraca glasao je protiv ovoga, ali, nažalost, ostali su u manjini. To samo pokazuje da je dio naše vlasti izuzetno licemjeran kad može da radi takve stvari", istakao je Finci i dodao da Јevreji to nisu zaslužili, a ni svi oni koji su iskreni antifašisti.

Prema njegovim riječima, nije čudno što je Ambasada Izraela u BiH reagovala i uputila protestnu notu Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Finci je naglasio da sada ostaje da se vidi šta će se dalje dešavati, podsjećajući da je Јevrejska zajednica u BiH reagovala i ranije, čim je to bilo predloženo, kao i u postupku donošenja odluke o preimenovanju škole.

"Rekli smo da je to neprimjereno i da se ne možemo nikako pomiriti s tim da škola u Sarajevu, pa makar i u prigradskom naselju, dobije ime po Mustafi Busuladžiću koji je 1945. osuđen kao ratni zločinac i strijeljan", naveo je Finci.

Ambasada Izraela za BiH, sa sjedištem u Tirani, uputila je Ministarstvu inostranih poslova /MIP/ BiH protestnu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Opštinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola "Dobroševići" preimenuje u OŠ "Mustafa Busuladžić".

U MIP-u su naveli da je nota proslijeđena Savjetu ministara i vladama Federacije BiH i Kantona Sarajevo.

Izraelska Ambasada od Savjeta ministara traži da obrati posebnu pažnju na odluku Vlade Kantona Sarajevo o imenovanju jedne od njenih škola po "kontroverznoj i antisemitskoj ličnosti" Mustafi Busuladžiću.

Ambasada Izraela izražava iskreno žaljenje što su kantonalne vlasti odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenice da je većina Јevreja u BiH ubijena "od ruke fašističkih i nacističkih okupatorskih snaga sa kojima se identifikovao Busuladžić".

Mustafa Busuladžić /1914-1945/ bio je protivnik komunizma i jedno vrijeme predsjednik organizacije "Mladi muslimani".