latinica  ћирилица
24/10/2017 |  17:58 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Stvaraoci Srpske zabrinuti zbog stanja u Narodnoj skupštini

Predsjednik Asocijacije stvaraoci Republike Srpske Momčilo Krajišnik rekao je Srni povodom obilježavanja 26 godina od prve sjednice Skupštine srpskog naroda BiH da su poslanici tog saziva veoma zabrinuti zbog trenutne situacije u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali da su voljni da pomognu da se ta kriza prevaziđe.
Momčilo Krajišnik (Foto: Elvis Barukcic) -
Momčilo Krajišnik (Foto: Elvis Barukcic)

"Tih 26 godina je dug period, i kada ga posmatramo sa ove distance, mi se zavaravamo kao da je to bilo juče a, ustvari, u tom periodu desilo se mnogo događaja koji su na kraju bili presudni za Republiku Srpsku i Narodnu skupštinu Srpske", naveo je Krajišnik.

On je istakao da je prije 26 godina napravljen veliki poduhvat jer je na današnji dan formirana Skupština srpskog naroda BiH koja je osnovala sve institucije Republike Srpske, kao moderne države.

Na taj način, kaže Krajišnik, Srpska je i u ratu slovila za državu koja ima sve prerogative državnog subjekta i kome niko ne može prigovoriti da je nešto rađeno mimo propisa i mimo prava.

On je naglasio da su danas na Palama evocirane uspomene na to vrijeme i da su tadašnji poslanici pokazali nezadovoljstvo stanjem u kojem se trenutno nalazi Narodna skupština Republike Srpske.

"Stanje u kojem se nalazi Republika veoma je loše. Nema više podjele na partizane i četnike, već na ljude koji su za nešto i one koji su protiv nečega. To nije dobro, zato što su se ti nesporazumi i razlike pretvorili u lične animozitete, a nije dobro ako se ljudi u politici međusobno mrze", upozorio je Krajišnik, koji je bio i prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

On smatra da je izlaz iz trenutnog turbulentnog stanja u parlamentu Srpske moguć samo na jedan način - da predsjednik Narodne skuštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović pozove sve poslanike da zajedno nađu rješenje.

"U neko drugo vrijeme i izbori bi bili put ka rješenju ovih problema, ali sada je kasno jer su opšti izbori u BiH relativno blizu, za godinu dana, i nadam se da će ti izbori konačno riješiti situaciju u kojoj se sada nalazimo", dodao je Krajišnik.

Na današnji dan 1991. godine u Sarajevu je proglašena Skupština srpskog naroda BiH, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH.

Prva sjednica Skupštine srpskog naroda BiH održana je uz prisustvo 77 srpskih poslanika iz SDS-a, SPO-a i reformista.

Izvor: SRNA