latinica  ћирилица
24/10/2017 |  18:02 ⇒ 25/10/2017 | 08:50 | Autor: RTRS

Boračka udruženja traže posebnu sjednicu i jedinstven stav (VIDEO)

Nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću, Republici Srpskoj neohodan je konsenzus svih političkih predstavnika, u vezi sa održavanjem posebne sjednice Narodne skupštine o radu Suda i Tužilaštva BiH. Na ovo su, deset dana nakon sastanka sa predsjednikom Republike Miloradom Dodikom, podsjetili predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata. Zahtjeve su uputili i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.
Sastanak Udruženja proisteklih i odbrambeno otadžbinskog rata - Foto: RTRS
Sastanak Udruženja proisteklih i odbrambeno otadžbinskog rataFoto: RTRS

Rok za konsenzus političkih predstavnika u Srpskoj u vezi sa održavanjem posebne sjednice Narodne skupštine, na kojoj bi se raspravljalo o radu Suda i Tužilaštva BiH i o referendumu o ovim pravosudnim institucijama istekao je. Bez njega, tvrde predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata nema ni zaštite žrtava i boraca Republike Srpske. Ne smije se, saglasni su, dozvoliti da reakcija na oslobađajuću presudu Naseru Oriću izostane. Zbog toga su svoje zahtjeve uputili i na adresu Viskog sudskog i tužilačkog savjeta.

- Tražimo od VSTS-a da razriješi ratne sudije i tužioce, te da se ponove postupci protiv svih lica kojima su te sudije i tužioci bili uključeni u predmete - rekla je Božica Živković Rajilić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata.

Duško Vukotić, predsjednik Udruženja Veterani Republike Srpske, smatra da je potreban jasan stav najviše zakonodavne institucije.

- Moramo imati jasne stavove zakonodavne vlasti, odnosno svih naših narodnih predstavnika i znati šta će se preduzeti po pitanju zaštite boraca i žrtava odbrambeno-otadžbinskog rata - kaže Vukotić.

Predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz proteklog rata dali su i podršku republičkim organima u istrazi povodom prijave koja se odnosi na pritiske na svjedoke tokom istražnog postupka i u toku suđenja Naseru Oriću.

- Naglašavam da svi nosiovi vlasti imaju obavezu da se uključe u ovo, jer imamo obavezu prema žrtvama koje su zvjerski pobijene, prema porodicama, a i prema onima koji su ostali živi - kaže Dragan Vrhovac, predsjednik Predsjedništva Savez ratnih vojnih invalida.

Najnovija previranja u parlamentu Srpske, smatraju, ne bi smjela da utiču na konačan odgovor. Politički predstavnici, kako bi zaštitili žrtve i njihove porodice ističu, moraju biti jedintveni.

- Mi nismo ni pozicija ni opozicija, već nevladine organizacije proistekle iz proteklog rata koje nastoje da predstave ono što se zaista desilo u tragičnom sukobu od 1991. do 1995. godine - rekao je Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša.

Јedan od prijedloga predstavnika organizacija i udruženja boraca, žrtava proteklog rata i njihovih porodica jeste i da poslanici iz Srpske u Parlamentu BiH pokrenu inicijativu za izmjenu Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH koji bi rad tih institucija pravednije regulisao.