latinica  ћирилица
24/10/2017 |  18:23 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Američki institut: U BiH funkcioniše jedino Republika Srpska (VIDEO)

Američki institut za stabilizaciju i tranziciju objavio je opširnu analizu o stanju u Bosni i Hercegovini, navodeći da je to "propala država, u srcu Evrope". Bosna i Hercegovina, koja je nekada služila kao uzorno dijete međunarodne intervencije, danas predstavlja neuspjelu državu", navodi se u izvještaju, i ističe da njena budućnost izgleda mračno. U izvještaju se konstatuje da u BiH trenutno ništa ne funkcioniše, osim Vlade Republike Srpske.
Američki institut o BiH - Foto: RTRS
Američki institut o BiHFoto: RTRS

Amerikanci smatraju da je izborni zakon pokretač svih političkih problema u BiH. U izvještaju se napominje važnost prošlogodišnje odluke Ustavnog suda da proglasi neustavnim ovaj zakon, jer kako kažu, potrebno je omogućiti da sva tri konstitutivna naroda u BiH biraju svoje predstavnike.

"Dominantna bošnjačka vlada u Sarajevu čvrsto odbija da sprovede odluku suda, što ugrožava integritet izbornog procesa. Ukoliko se zakon ne izmijeni do kraja godine, neće biti ustavnog osnova za održavanje izbora i formiranje naredne Federalne vlade. Јoš gore, u tom slučaju ne bi mogla da bude formirana ni vlada na nivou BiH", ističe se u američkoj analizi.

Upravo ovi problemi idu u korist Republici Srpskoj, koja, kako se navodi, već nekoliko godina zagovara ideju o otcjepljenju. Trenutno, Srpska je jedini entitet u kojem funkcioniše Vlada, koja ima malo realnih opcija, osim da krene ka otcjepljenju, navodi se u izvještaju. Evropa u sjeni brojnih terorističkih napada, sve manje obraća pažnju na BiH, što sve više pokušavaju da iskoriste Turska i Rusija.

"Turska je mnogo uložila u transportni i bankarski sektor u BiH, koji kontrolišu Bošnjaci i na taj način podržavaju sarajevsku viziju o centralizovanoj BiH u kojoj su muslimani dominantni. Rusija, sa druge strane, aktivno podržava ideju Republike Srpske o otcjepljenju, otvoreno lobirajući za njene interese u međunarodnim krugovima, istovremeno investirajući u brojne projekte u Srpskoj, kao što je naftna industrija", navodi se u izvještaju.

U izvještaju se konstatuje da Dejtonski sporazum nije riješio probleme u BiH, već da ih je samo smirio. Navodi se da ideja o trećem entitetu nije nova, ali da bi riješila brojne probleme. Pretvorila bi BiH u potpuno funkcionalnu državu na bazi poštovanja prava i što je najvažnije, omogućila bi da sva tri konstitutivna naroda biraju svoje predstavnike. Sve ovo, navodi se u izvještaju, u državi sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda je neizvodivo.