latinica  ћирилица
24/10/2017 |  18:45 ⇒ 21:45 | Autor: RTRS

Čović u Briselu sa evropskim zvaničnicima

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg rekao je da je BiH ostvarila napredak kada je riječ o reformama u okviru evroatlantskih integracija, ali da je neophodno da one budu nastavljene i da svi u BiH djeluju zajedno.
Čović i Stoltenberg (Foto: Predsjedništvo BiH) -
Čović i Stoltenberg (Foto: Predsjedništvo BiH)

"Fokus bi sada trebao da bude na sprovođenju pregleda vojne opreme, vojnih objekata i da nastavite da radite na tome", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

On kaže da je podržan napredak ostvaren u BiH u vezi sa vojnom opremom, dodajući da to predstavlja veliki i značajan korak naprijed.

Stoltenberg je naveo da je BiH cijenjeni partner Alijanse i da Oružane snage BiH daju izuzetan doprinos izgradnji mira u okviru Misije NATO u Avganistanu, kao i u misijama UN u svijetu.

"Nedavno smo imali i zajedničku NATO vježbu za upravljanje posljedicama kriznih situacija, koja je održana u Tuzli. To je bila praktična prilika kojom smo još jednom pokazali primjer partnerstva sa BiH i kako može da se održi bezbjednost unutar granica Evrope", rekao je Stoltenberg.

Čović je rekao da BiH ostaje predana reformama i želi što prije da aktivira Akcioni plan za članstvo u NATO.

On je izrazio nadu da se BiH pokazala kao pravi partner Alijanse u pogledu projekata i saradnje.

"Naš pregled obrane i revidiran Akcioni plan koji ćemo vrlo brzo dostaviti, pokazaće naše praktično opredjeljenje da smo spremni poslati poruku svim članicama NATO da prema BiH treba imati vrlo jasnu poziciju kada je u pitanju aktiviranje MAP-a", rekao je Čović.

On je navodi da BiH ispunjava obaveze u vezi sa uslovima postavljenim na Samitu NATO u Talinu, dodajući da taj proces ide sporo, ali da domaće vlasti prave iskorak.

"Nastojimo što prije ispuniti obaveze koje smo preuzeli i vjerujemo da će to biti dovoljno motivišuće kada je u pitanju aktiviranje MAP-a", rekao je Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se danas u Briselu i s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini s kojom je razgovarao o evroatlantskom putu BiH i aktiviranju MAP-a.

Čović je rekao da je uvjeren da ima podršku svih institucija u Briselu i Strazburu, ali da je sve na bh. vlastima koje moraju uraditi ono što je potrebno da bi napredovali na evroatlantskom putu.

Podrška evropskoj perspektivi BiH

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini istakli su danas nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi BiH, te pozvali sve nivoe vlasti u BiH da nastave sa sprovođenjem reformi i što prije odgovore na Upitnik.

Oni su na današnjem sastanku u Briselu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem razgovarali o evroatlantskim integracijama BiH, te ostvarenom napretku. 

Na sastanku je istaknuto da je neophodno raditi na reformama odbrane i primjeni dokumenta "Pregled odbrane", kako bi BiH ostala vrijedan partner NATO-a, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Izvor: SRNA/Kliks