latinica  ћирилица
24/10/2017 |  19:12 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Šta je pozadina rušenja garaža u centru Teslića? (VIDEO)

Šta se krije iza rušenja garaža porodice Karajica, u centru Teslića? Dok nadležni tvrde da su zakonske procedure ispoštovane, priča ipak ima i političku pozadinu.
Teslić, garaža - Foto: RTRS
Teslić, garažaFoto: RTRS

Nisu banuli, kažu u opštini Teslić, već su sproveli zakonske procedure, s namjerom da uklone sporne garaže. Kako god, njihov dolazak s bagerom i bez ikakvog naloga šokirao je vlasnike garaža tim prije jer, kako tvrde, rok za žalbu na opštinsko rješenje nije istekao.

- Odjeljenje za prostorno uređenje opštine Teslić dana 12.10.2017. godine donio je rješenje i ostavio rok od pet dana investitoru da ukloni objekat. Ukoliko investitor ne ukloni objekat u datom roku, opština će angažovati izvođača da izvrši uklanjanje o trošku vlasnika - kaže Nikola Stokić, načelnik Odjeljenja.

Vernesa Stevanović, sestra vlasnika garaža, tvrdi da je prekršen rok za žalbu.

- Imamo pravo na žalbu u roku od 15 dana, a oni su otprilike tri dana nakon uručenja rješenja došli da ruše - tvrdi Stevanovićeva.

Od rušenja se ne odustaje, a bude li potrebno zatražiće i asistenciju policije, kažu u opštini. U obrazloženju opštinskog rješenja o uklanjanju privremenog pomoćnog objekta navodi se da je rušenje zatražio Goran Đekanović iz Teslića, kako bi sagradio stambeno-poslovni objekat.

Time su opravdane sumnje opozicionog SNSD-a koji je tvrdio da je njihova bivša stranačka koleginica Dijana Đekanović stranku napustila i priklonila se SDS-ovoj skupštinskoj većini zbog ličnih interesa.

- Uvjereni smo da je brzina kojom pokušavaju sve to da urade upravo zato da bi se odbornici Dijani Đekanović omogućilo da izgradi stambeno-poslovni objekat - navodi SNSD-ov odbornik u Skupštini opštine Teslić Mišo Stojanović.

Dok u Tesliću i ptice na grani znaju ko će graditi stambeno-poslovni objekat, resorni načelnik nije upućen. U najmanju ruku čudno, jer je rješenje, u kojem je navedeno ko traži rušenje garaža i ko će graditi objekat, potpisao upravo Stokić.

- Ne bih da komentarišem spekulacije. U pitanju je opštinsko zemljište koje će ići na licitaciju, a investitor koji ga kupi će graditi objekat - kaže Stokić.

Za nasljednike porodice Karajica to je još jedan šok, jer su kao dugogodišnji korisnici zemljišta i garaža očekivali da će opština kupovinu prvo njima ponuditi. Za kompletiranje parcele za gradnju stambeno-poslovnog objekta, osim Karajica, na udaru su i njihove komšije. Pred kamere ne žele jer su, kažu, konačno na putu da riješe dugogodišnji problem sa opštinom.