latinica  ћирилица
24/10/2017 |  19:25 ⇒ 21:53 | Autor: RTRS

Savjet ministara bez odgovora na neka pitanja (VIDEO)

Od donacija oružja i bezbjednosnih izazova, do kreditnih zaduženja Nezavisnog operatora sistema, javne zaduženosti BiH, i provođenja Reformske agende- Savjet ministara bio je danas zadužen da odgovori na 25 pitanja, poslanika i delegata bh. parlamenta. Ipak, neka pitanja ostala su neodgovorena.
SB BiH odgovara na pitanja - Foto: RTRS
SB BiH odgovara na pitanjaFoto: RTRS

Od 32 Savjet ministara realizovao je 19 mjera, a osam se kontinuirano prati, istakao je, između ostalog, predsjedavajući Savjeta Denis Zvizdić odgovarajući na pitanje Nikole Špirića iz SNSD-a o planu sprovođenja Reformske agende.

Špirić odgovorom i nije zadovoljan, jer, kako kaže, bh. institucije pokazuju veliku anemičnost, dok je britansko-njemačka inicijativa trebalo da podrži unutrašnji dogovor koji je izostao.

Nikakav odgovor nije dobio Damir Arnaut iz SBB, jer na sjednici nije bilo ministra inostranih poslova Igora Crnatka, kojeg Arnaut, kako kaže, još nije upoznao. Nije bilo ni ministra bezbjednosti Dragana Mektića, pa je do kraja ostalo i neodgovoreno na pitanje o prisluškivanju hrvatskih zvaničnika.

- Poslanici uvijek očekuju odgovore, očekuju da ti odgovori dođu od ministra, a ja lično mogu da kažem da se za svaki odgovor uvijek pripremam i nastojim da on bude konkretan - kaže Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

I dok su ministri odgovarali, pojedini parlamentarci obrazložili su zašto pitanja, kojih i te kako ima, nisu ni postavili.

- Nisam pitanje postavio iz razloga što ne vidim ni neki veliki smisao ove sjednice. Oni kao nešto pitaju, ovi kao nešto odgovaraju, pola je tu naručenih pitanja kako bi članovi Savjeta ministara  kroz odgovore veličali svoj lik i djelo - kaže Mario Karamatić, delegat u Domu naroda PS BiH.

Zato i ne čudi što se na sjednici nije jasno postavilo pitanje o kojem se već odavno bruji i o kojem je čak i zaključkom ranije tražena rasprava- pitanje parlamentarne većine i podrške Savjetu ministara, koje su svjesni i sami ministri.

- Stabilne većine nema sigurno, a da li je ima uopšte, odgovor je- ima od slučaja do slučaja, od pitanja do pitanja i to je potpuno jasno. Kada uđete u parlament vidjećete da to funkcioniše na takav način i vjerovatno će funkcionisati i narednih sedmica i mjeseci - kaže Šarović.

Da je nepostojanje većine ključna stvar, smatra SNSD-ov Staša Košarac koji ističe da bi se štošta moglo pitati Denisa Zvizdića, ali da je to na ovakav način gdje se dogovaraju određena pitanja i odgovori nefunkcionalno.

- Mi smo svjedoci da ne postoji parlamentarna većina, da Denis Zvizdić nema kapacitet da bilo koji zakon koji uputi Savjet ministara dobije zeleno svjetlo u Predstavničkom domu, da kod njega, kao predsjedavajućeg SM, postoji realna doza da bilo šta ponudi Predstavničkom domu - smatra Staša Košarac, predsjedavajući Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Kako to izgleda u praksi biće poznato i sutra za kada je zakazana sjednica Predstavničkog doma.