latinica  ћирилица
24/10/2017 |  21:40 | Autor: RTRS

Bora Milutinović: Budite srećni zbog Mundijala

Srbiju je Muslin odveo na SP. Čovjek je uradio fantastično svoj posao. Dovoljno sam vam rekao – kaže nekadašnji selektor osam reprezentacija
Bora Milutinović (Foto: Wikimedia Commons) -
Bora Milutinović (Foto: Wikimedia Commons)

Napravili ste sjajan rezultat, imate selektora koji vas je odveo na Mundijal u Rusiju. Budite presrećni zbog toga. Neka naše igrače posluži zdravlje i pametna glava i nećete imati problema! Ovo je u utorak, sa bine na seminaru Udruženja evropskih profesionalnih trenera, poručio legendarni Bora Milutinović (73), bez ikakve dileme prva zvijezda ovog trodnevnog skupa u organizaciji FIFA i FSS.

- Vodio sam u svojoj karijeri osam reprezentacija. Meksiko čak dva puta. Imao sam razne izazove, sretao milione ljudi. Učio me život mnogim stvarima, a ja sam od fudbala naučio najviše. A u fudbalu sam znao da primjenjujem i iskustva sa šahovske table. Sačuvajte sebe, sačuvajte kralja na tabli i na terenu. Vama trenerima poručujem: u fudbalu je najvažnija samo jedna stvar, a to je sljedeća akcija vašeg tima na terenu - kaže Bora Milutinović.

O fudbalu "orlova", plasmanu na Mundijal i trenerskim kvalitetima selektora Slavoljuba Muslina, legendarni Bora je izdeklamovao:

- Kada izađeš na teren moraš da znaš ko si. Moraš da znaš gdje si i ko ti je sa druge strane terena. Moraš da imaš podršku naroda i čelnika svog saveza. Znali su u Kini da me sa milion ljudi dočekaju na ulici ovacijama, ali i da mi "namjeste" u Nigeriji i da mi viču "Boro, odlazi". Ali uvijek sam znao ko sam i gdje sam. I kada su mi u Meksiku, kao jednom od petorice stranaca u svojoj istoriji dali Orden astečkog orla, znao sam zbog čega sam ga zaslužio. Srbiju je Muslin odveo na Mundijal. Čovjek je uradio fantastično svoj posao. Dovoljno sam vam rekao.

Pominjući neke od najvećih zvijezda koje je trenirao, prisjetio se Milutinović Meksikanca Uga Sančeza.

- Htio sam da ga dovedem iz Meksika u Partizan. A on mi kaže da ne može u našu ligu jer je nizak, nema skok i ne igra tako dobro desnom nogom. Zato je otišao u Real Madrid i pokazao kakav je igrač - dodaje Milutinović.

Malo fali legendarnom Bori da ga prozovu trenerom svih srpskih trenera. Vodio je u karijeri dva puta Meksiko, Kostariku, SAD, Nigeriju, Kinu, Honduras, Јamajku i samo dvije nedjelje Irak. Bio je na čak pet Mundijala.

Crno-bijela krv

Priznao je Bora Milutinović koliki je partizanovac i sjetio se anegdote sa Mundijala u Italiji 1990. godine.

- Mojim tijelom teče crno-bijela krv. Na Mundijalu u Italiji sam vodio Kostariku i treća garnitura dresova nam je bila crno-bijela. Igrali smo u Torinu. Cijeli stadion je skandirao "Јuve, Јuve..." kad nas je vidio na terenu - sjeća se Bora.