latinica  ћирилица
01/11/2017 |  12:58 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Kuntoš pušten da se brani sa slobode (VIDEO)

Željko Kuntoš (48) iz Pala, koji je u svojoj kući skrivao originalni tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku i nudio ga na prodaju za 100.000 KM, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, pušten je da se brani sa slobode, potvrđeno je za RTRS.
Okružno javno tužilaštvo Republike Srpske - Foto: SRNA
Okružno javno tužilaštvo Republike SrpskeFoto: SRNA

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske kažu istraga tek treba da pokaže odakle originalni primjerak kod Kuntoša i na koji način je do njega došao.

Za naredne dane najavljuju i saslušanje svih koji se na bilo koji način dovode u vezu sa ovim slučajem.

Krivično djelo trgovina uticajem i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave – za ovo se sumnjiči 48-godišnji Željko Kuntoš koji je u svojoj kući u Palama držao za sada neutvrđeni original Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, koji je prema sumnjama policije namjeravao da proda za 100 hiljada maraka.

- Kuntošu se stavlja na teret da je u prethodnom periodu, na za sada neutvrđen način, pribavilo originalan primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma te ga sakrio i držao u svojoj kući na Palama gdje je isti pronađen prilikom pretresa od strane pripadnika MUP-a - kaže Dragica Tojagić, portparolka Republičkog javnog tužilaštva.

Pronađeni primjerak Dejtona pripada Republici Srpskoj, smatra predsjednik Srpske.

I sam priznaje, informacije o pronađenom dokumentu ima iz medija. Željko Kuntoš u vrijeme potpisivanja Dejtonskog sporazuma, prema pojedinim navodima, bio je vozač Alekse Buhe, koji je bio član srpske delegacije na pregovorima u Dejtonu, pa postoji mogućnost da je na taj način došao do primjerka Sporazuma koji pripada Republici Srpskoj. Prozvani Aleksa Buha, za Radio Republike Srpske demantovao je da je osumnjičeni Kuntoš ikada bio njegov vozač ili pratilac.

- Postojao je ovjeren prepis Dejtpnskog sporazuma iz Pariza i sad je prilika da se sravne i prevodi sa naše i sa druge strane - kaže Buha

Komentarišući informaciju da se originalni primjerak Dejtonskog sprorazuma sada naprasno pojavio u arhivu Predsjedništva BiH, a nije ga bilo 2008. godine, kada je Željko Komšić iz Pariza zatražio kopiju originala, Dodik je rekao da je to još jedna potvrda da bošnjačka strana, prvenstveno SDA, nikada nije htjela da prihvati ovaj sporazum.

- Oni nikada nisu htjeli da primjene Dejtonski sporazum onako kako on piše nego su skrnavili ga, htjeli da prave priču o duhu Dejtona, o nepoznatom tekstu, a u suštini da se visokom predstavniku da pravo da tučmači u smislu promjene. On je bio zadužen da provede Dejtonski sporazum i to je bila njegova jedina uloga, ne da ga mijenja, svi visoki predstavnici su mijenjali Dejtonski sporazum u svojim mandatima - poručio je predsjednik Srpske.

Visoki predstavnici, smatra Dodik, tako su činili krivično djelo i kršili međunarodno pravo, za šta treba da odgovaraju.

Ćulum: Istragom utvrditi odakle Dejtonski sporazum kod Kuntoša

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum izjavio je da istraga tek treba da pokaže odakle originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma kod Željka Kuntoša i na koji način je do njega došao.

On je naveo da se provjeravaju informacije koje ukazuju na to da je Kuntoš planirao da proda ovaj dokument.

Ćulum je istakao da se dokument trenutno nalazi u MUP-u, a uz izvještaj će biti vraćen i deponovan u Osnovni sud Banjaluka.

"Svako ko bude doveden u vezu sa ovim dokumentom biće saslušan", dodao je Ćulum.