latinica  ћирилица
03/11/2017 |  16:23 | Autor: RTRS

Svake godine u Srbiji nestane čitav jedan grad

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović poručila je mladima da je potrebno da rade na natalitetu i da građana u Srbiji bude sve više, s obzirom na činjenicu da svake godine u Srbiji nestane čitav jedan grad.
Mapa Srbije (foto:blogger.com) -
Mapa Srbije (foto:blogger.com)

Dejanovićeva je istakla da je u Srbiji broj maloljetničkih trudnoća veliki, te da se najviše završavaju abortusom, ali i da 10 odsto mladih sugrađana ima problem sa sterilitetom.

Ona je, prilikom otvaranja savjetovališta za mlade u Kniću koje će adolescente informisati o pitanjima reproduktivnog zdravlja, navela da je uvjerena da niko ne može biti bolji saradnik u rješavanju pitanja demografske i populacione politike od mladih, prenose beogradski mediji.

Ona je dodala da će u savjetovalištima biti upućeni stručnjaci koji će informisati adolescente o pitanjima reproduktivnog zdravlja, roditeljstva i mnogim drugim psihološkim pitanja.

Dejanovićeva je istakla da je cilj Vlade i njenog kabineta da se na boljoj demografskoj budućnosti Srbije radi u tijesnoj saradnji sa jedinicama lokalne samouprave i dodala da je Knić dobar primjer te prakse.

"Činjenicom da danas prvi put počinje da radi savjetovalište za mlade u Kniću, šaljemo poruku Srbiji da takva savjetovališta ne treba da budu privilegija samo velikih gradova", rekla je Dejanovićeva.

Izvor: SRNA