latinica  ћирилица
04/11/2017 |  14:55 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Zaštita ustavnog i pravnog poretka Srpske važan nacionalni zadatak

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da se pitanje zaštite ustavnog i pravnog poretka Republike Srpske mora shvatiti kao važan nacionalni zadatak.
Naučni skup "Ustav i izazovi ustavnog razvoja u složenim državama" - Foto: RTRS
Naučni skup "Ustav i izazovi ustavnog razvoja u složenim državama"Foto: RTRS

- Ustav Republike Srpske je obavezujući i temelj je za opstanak i očuvanje srpskog nacionalnog identiteta na ovim prostorima - istakao je Malešević obraćajući se na naučnom skupu "Ustav i izazovi ustavnog razvoja u složenim državama" na banjalučkom Pravnom fakultetu.

Malešević je zaključio da zbog toga Ustav Republike Srpske treba da uživa posebnu brigu i zaštitu republičkih, naučno-stručnih i obrazovnih institucija.

Rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga rekao je da danas svakodnevno slušamo i čitamo da u BiH pojedine pravosudne institucije djeluju iznad svojih nadležnosti, da je njihovo konstituisanje neustavno i da su preskočeni važni koraci u njihovom formiranju i današnjem funkcionisanju.

- Na ivici smo referenduma o pravosuđu u BiH. Značajan je broj onih koji ličnim primjerima ukazuju na probleme u pravosudnom sistemu i utiču da javno mnjenje pokazuje opšte nezadovoljstvo pravnim sistemom države u kojoj živi - istakao je Mataruga obraćajući se na ovom skupu.

On je dodao da je današnji skup upravo stavio akcenat na riječi ustav u složenim državama koji dobiva poseban značaj za kojeg cijeni da je veoma aktuelan.

Dekan banjalučkog Pravnog fakulteta Željko Mirjanić rekao je da je ovaj skup upriličen u okviru proslave Dana Univerziteta i povodom 25 godina od donošenja Ustava Republike Srpske.

- Mi ćemo danas pokrenuti jednu sesiju rasprava sa međunarodnim učešćem koje će imati za temu naš pravni život i našu pravnu stvarnost - istakao je Mirjanić.

Naučnom skupu prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga i dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci Željko Mirjanić.

Izvor: SRNA