latinica  ћирилица
06/11/2017 |  08:03 | Autor: RTRS

Poletio privezan za balone, završio na 2.500 m visine (VIDEO)

Britanac Tom Morgan letio je punih 25 kilometara na području sjeveroistočno od Јohanesburga, privezan za stotinu balona ispunjenih helijumom. Ovaj 38-godišnji avanturista tom prilikom dostigao je visinu od skoro 2.500 metara.
Britanac Tom Morgan letio pomoću balona (Foto: SWNS:SOUTH WEST NEWS SERVICE) -
Britanac Tom Morgan letio pomoću balona (Foto: SWNS:SOUTH WEST NEWS SERVICE)

Morgan je prvobitno želeo da leti nad Bocvanom, ali je zbog loših vremenskih uslova bio primoran da odustane od svoje ideje i premjesti se u Јužnoafričku Republiku.

Nakon što je puna dva dana punio balone helijumom, Morgan je poletio "istovremeno užasnut i ushićen", kako je izjavio za Bi-Bi-Si.

Najveći problem tokom letenja bio je "ostati hladne glave" jer je let vremenom počeo da ubrzava. Kako su ga baloni podizali više u atmosferu, morao je postepeno da počne da ih "otpušta" kako bi se, nakon puna dva sata, spustio na tlo.

"Bilo je mirno i tiho, a pogled je bio fantastičan, ali mislim da neću postići komercijalni uspjeh", rekao je novinarima nakon slijetanja.

"Nismo bili sigurni da ćemo Toma opet videti živog jer nismo baš bili uvjereni u to da će uspjeti", rekao je njegov prijatelj iz sportskog kluba.

Morgan, koji u Bristolu ima kompaniju za organizovanje avanturističkih trka, otkrio je da bi uskoro želio da organizuje trke balonima na helijum u Africi. U svakom slučaju, moraće izbjegava područja s grmljem koje ima bodlje.

Prije dvije godine sličan podvig izveo je mladi Kanađanin Danijel Borija, koji je nadletio Kalgari pomoću balona s helijumom, na koje je bila privezana plastična stolica. Na kraju leta privela ga je policija, a prošle godine morao je da plati novčanu kaznu u iznosu od 3.500 evra.