latinica  ћирилица
08/11/2017 |  15:49 ⇒ 18:47 | Autor: RTRS

Širom Srpske obilježen Mitrovdan-krsna slava BORS-a (VIDEO)

Širom Srpske parastosima, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen-obilježja poginulim borcima, obilježen je Mitrovdan-krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske.
Mitrovdan obilježen širom Srpske - Foto: RTRS
Mitrovdan obilježen širom SrpskeFoto: RTRS

Služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja i polaganjem vijenaca na spomenik na groblju Sveti Pantelija, Mitrovdan je obilježen u Banjaluci. Milan Đukić, ratni vojni invalid, 1993. godine ostao je bez noge. Za njega je ovo važan dan.

Đukić kaže da se na današnji dan svi zajedno sjećaju svojih poginulih kolega, u miru se mole za njih i druže se.

"U vrijeme praznovanja vrijeme je i obaveza da se prisjetimo svih onih palih boraca koji su živote ugradili u temelje Srpske", rekao je Goran Rogić, predsjednig Gradske boračke organizacije Banjaluka.

Mitrovdan je obilježen i u Doboju, gradu koji ni nakon 22 godine od rata još nema centralno spomen-obilježje za više od 1.500 poginulih boraca. Svaki put dok prislužuje svijeću za sina koji je imao samo 19 godina kada je poginuo, Mitra Nakića obuzmu emocije.

Nakić ističe da bi sve porodice pogiunulih boraca željele da imaju centralni spomenik negdje u gradu Doboju.

U znak sjećanja na 575 boraca sa teritorije Prijedora koji su u proteklom ratu ugradili život u temelje Srpske, prislužene su svijeće i položeni su vijenaci na Centralno spomen-obilježje "Za krst časni". Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca Mitrovdan je obilježen i u Istočnom Sarajevu.

"Riješen je problem stambenog zbrinjavanja porodica palih boraca. Ostaje ključni problem zapošljavanje demobilisanih boraca i njihovih porodica", rekao je Dragiša Tuševljak, predsjednik Boračke ogranizacije Istočno Novo Sarajevo.

Krsna slava BORS-a obilježena je i u Foči

Zvornička brigada Vojske Republike Srpske dala je nemjerljiv doprinos u oslobađanju Zvornika i stvaranju Srpske, a 565 njenih boraca život je dalo za slobodu otadžbine i srpskog naroda.

Krsnu slavu BORS-a obilježili su i u Šamcu, Bratuncu i Bijeljini.

Mitrovdan, krsna slava BORS-a, obilježena je i u Trebinju, lomljenjem slavskog kolača i sjećanjem na 258 stradalih boraca Trebinjske brigade. Služen je pomen, a na spomenik braniocima Trebinja položeno cvijeće. Preživjeli saborci čuvaju uspomenu na njih, ali i najteže dane Odbrambeno-otadžbinskog rata kada je nastajala Republika Srpska.

Gradska uprava nastoji da obezbijedi podršku za boračke kategorije, u prvom redu zapošljavanje demobilsianih boraca VRS.

"Zajedno sa našim poginulim saborcima odbranili smo Trebinje i Republiku Srps kako bi danas svi slobodno živjeli i radili", ističe Pero Mišeljić, predsjednik Skupštine BORS-a Trebinje.

"Dajemo podršku boračkim kategorijama. Nastojaćemo da izađemo maksimalno u susret svim zahtjevima ove kategorije stanovništva. U posljednje vrijeme bilo je nekoliko javnih poziva za zapošljavanje, koji, nažalost, nisu imali veliki odziv", rekao je Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca Mitrovdan je obilježen i u Mrkonjić Gradu, Modriči Šipovu, Srpcu. Krsnu slavu Mitrovdan, sa željom da svaku narednu proslavu borci dočekaju u boljim uslovima, čestitali su predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović, premijerka Srpske, Željka Cvijanović i brojni zvaničnici.