latinica  ћирилица
10/11/2017 |  10:04 | Autor: RTRS

Rusija odgovara na napade - na meti strani mediji

Predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin naložio je skupštinskim komitetima da izrade moguće simetrične i recipročne mjere na akcije SAD, gdje se od ruske kompanije "Raša tudej" traži da se registruje kao strani agent.
SAD - Rusija (foto: geopoliticsmadesuper.com) -
SAD - Rusija (foto: geopoliticsmadesuper.com)

"Trebalo bi da naši komiteti izrade recipročne prijedloge koji bi omogućili da načinimo korake kojima se štiti naša država od otvorenog mješanja koje su pokrenuli američki mediji na teritoriji Rusije", izjavio je Volodin na sjednici Dume.

On je naglasio da moraju da se odrede mjere koje treba preduzeti na teritoriji Rusije, a koje bi omogućile da se zaštiti rusko informaciono prostranstvo od pritiska.

"Nismo se odlučivali na te korake, smatrali smo da je sloboda govora važna pobjeda, i mi se tog pravila pridržavamo prema svim medijima", dodao je on, prenosi "Sputnjik".

Volodin je podsjetio da se ruski zakon o stranim agentima ne odnosi na medije, dok SAD planiraju da svoj zakon prošire na kompanije "Raša tudej" i Sputnjik.

Potpredsjednik Državne dume Ruske Federacije Petar Tolstoj izjavio je da Duma može da usvoji svoj zakon o stranim agentima.

"Usvojiće se recipročne mjere, koje će sadržati ista ograničenja koja Amerikanci pokušavaju da uvedu ruskim medijima po zakonu iz 1938. godine o stranim agentima", objasnio je on.

Vašington je odlučio da prema "Raša tudej" primijeni svoj zakon o registraciji stranih agenata. Američko Ministarstvo pravde dalo je kompaniji, preko koje se emituje kanal "Raša tudej" u Americi rok do ponedjeljka, 13. novembra, da se registruje kao strani agent.

Izvor: Srna