latinica  ћирилица
11/11/2017 |  15:20 ⇒ 19:42 | Autor: RTRS

UKC Srpske će snositi troškove boravka majki, pratioca ili staratelja u bolnici

Vršilac dužnosti generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je ta ustanova, uz konsultaciju sa ministrom zdravlja Draganom Bogdanićem, donijela odluku da se omogući besplatan boravak majkama koje žele za budu uz djecu tokom liječenja u toj ustanovi do kraja ove godine, do kada ističe sporni ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja Srpske.
dr Vlado Đajić, direktor UKC RS - Foto: RTRS
dr Vlado Đajić, direktor UKC RSFoto: RTRS

Nakon inicijative Savez humanitarnih organizacija i udruženja građana Republike Srpske, za ukidanje plaćanja dnevnog boravka uz djecu na liječenju, koje u Banjaluci iznosi 45 KM, UKC Republike Srpske je donio odluku da će snositi troškove boravka majke, pratioca ili staratelja u bolnici do kraja ove godine, odnosno do isteka ugovora sa FZO Republike Srpske.

"Pored najskupljih i najboljih lijekova, koje se trudimo da obezbijedimo za djecu, cilj UKC Republike Srpske je da im omogućimo i ugodan boravak i samim tim da doprinesemo njihovom što bržem ozdravljenju", rekao je Đajić.

On je na konferenciji za novinare u UKC rekao da je ta ustanova u nezavidnom položaju zbog nepovoljnog ugovora koji ima sa FZO Republike Srpske, te da će uložiti sve napore da ovaj i slični problemi zajednički budu prevaziđeni.

"Svi smo na istoj strani, a cilj nam je što brže ozdravljenje i što bolji boravak djece u našoj ustanovi", rekao je Đajić.

On je rekao da UKC stoji na raspolaganju za sve sporne situacije koje se dese, kako bi ih zajednički rješavali.

Savez humanitarnih organizacija i udruženja građana Republike Srpske, u ime 11 organizacija i članova koje okuplja, zahvalilo je rukovodstvu UKC-a Republike Srpske na brzoj intervenciji da se omogući besplatan boravak majkama koje žele za budu uz djecu tokom liječenja u toj ustanovi.

Iz Saveza podsjećaju da su otvoreno pismo njegovi članovi uputili prije dva dana.

"Iskreno se nadamo da će problem plaćanja participacije majki koje ostaju da leže uz svoju djecu koja nisu dovoljno samostalna da bi sama ostala na hospitalizaciji, biti trajno riješen", navedeno je u saopštenju.

Iz Saveza ističu da je inicijativa, prije svega, imala za cilj da se u ovim teškim vremenima olakšaju najteži momenti za majku i dijete, jer je finansijski faktor vrlo često u tome presudan.

"Zahvaljujemo se na podršci uprave i radnika UKC i što su prepoznali značaj naše incijative. Ističemo da je otvoreno pismo upućeno ispred 11 udruženja koja su članovi Saveza i da naša inicijativa nije imala nikakvu političku pozadinu. Naš rad će i u buduće biti po strani svake politike, jer su naši ciljevi prije svega humani i usmjereni na najugroženije kategorije stanovništva", navedeno je u saopštenju koje je potpisala predsjednik Saveza Daniela Ratešić.

Izvor: SRNA