latinica  ћирилица
11/11/2017 |  15:58 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Borba za goli život srpskog povratnika Mirka Stanića (VIDEO)

Borba za goli život! Јedino tako može da se opiše život Mirka Stanića, srpskog povratnika u Stanića Brdo pod Grmečom. Danas je on jedini stanovnik ovog zaseoka. Bez struje i vode, kilometrima udaljen od najbližeg komšije, posjećuju ga jedino divlje životinje.
Mirko Stanić - Foto: RTRS
Mirko StanićFoto: RTRS

"Ovih dana je zima pokazala koliko može da bude surova u ovom nesretnom Podgrmeču. Baterija u telefonu mi se ispraznila pa sam gotovo bez ikakve komunikacije sa svijetom. Sada sam kao Robinzon Kruso, živim na pustom ostrvu", piše Stanić.

Riječi iz dnevnika Mirka Stanića sve govore. Ognjište, koje je napustio krajem rata, u ratnoj stihiji do temelja je srušeno. Prije dvije godine skupio je snagu da se vrati, jer kako kaže, nije imao kud - srce ga je vuklo u rodni kraj. Kuću je obnovio, ali struju i vodu nije dobio, a teško i da će. On je danas jedini stanovnik ovog zaseoka.

"Mislio sam da će doći još neko, da će ga povući želja i nostalgija i šta ja znam. Međutim, sve je to propalo, ostao sam sam", rekao je Stanić.

Bez igdje ikoga, snalazi se kako umije. Više gladan nego sit, ne želi da prosi i moli. Niti ima od koga. Pije vodu sa grmečkih izvora, a hranu, što može, uzgoji sam. I nerijetko je dijeli sa divljim životinjama, koje su mu jedini posjetioci.

"Problema sam imao čitavo ljeto. Sa medvjedom. Samo on. Nije baš lagodno kad ga sretnete oči u oči na tri metra. Pa on gleda u vas a vi gledate u njega", kaže Stanić.

Međutim, za ovog poštenog gorštaka tek predstoji ono najgore – zima. Vrijeme će prekratiti čitanjem knjiga i pisanjem dnevnika. Drva je priremio bar da savlada hladnoću, a za hranu ne zna šta će. Međutim, Mirko se ne žali!