latinica  ћирилица
11/11/2017 |  16:55 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Završeni pripremni radovi za izgradnju Drinskog nasipa (VIDEO)

Završeni su pripremni radovi za izgradnju Drinskog nasipa u Semberiji, dužine 33,5 kilometra. Nakon revizije idejnog i glavnog projekta, Svjetska banka odobrila je početak radova na određenim lokacijama, koji su planirani već na proljeće.
Drina - Foto: RTRS
DrinaFoto: RTRS

Projekat, vrijedan 24 miliona maraka, finansiraće se iz kredita Svjetske banke čiji je garant Vlada Srpske, a sredstva za eksproprijaciju zemljišta obezbijediće Grad Bijeljina. Uporedo sa Drinskim nasipom, planirani su i radovi na uređenju kanalske mreže, kako bi Semberija potpuno bila zaštićena od poplava.

Projekat će početi izgradnjom dijela Drinskog nasipa uz donji tok rijeke Јanje , dužine 2,8 kilometara .Tender za izvođača radova biće raspisan početkom januara. Mještani, koji se još oporavljaju od posljednjih poplava, nadaju se da će Drina biti zauvijek "ukroćena".

Izgradnja Drinskog nasipa odvijaće se u tri faze.

"Od Pavlovića puta do ušća rijeke Јanje, to je u ovom slučaju najbitnija faza gdje  unajvišem dijelu te građevinske objekte štiti, a i sam grad od poplava. To je dužina 16,1 kilometar i to je faza broj dva. Imamo fazu broj jedan od Pavlovića puta do starog nasipa. I imamo u Balatuna i faza broj tri od ušća Јanje do Glavičica", naveo je pomoćnik ministra za vodoprivredu Čedomir Stojanović.

"Mi očekujemo u proljeće 2018. godine, odnosno sa početkom nove građevinske sezone da krenu prvi radovi na izgradnji Drinskog nasipa koji će trajati nekoliko godina. A opet u zavisnosti od dinamike rješavanja imovinskih odnosa", istakao je portparol ЈU "Vode Srpske" Saša Mirić.

Predviđena je eksproprijacija 109,5 hektara zemljišta i dodatno 53 hektara za pozajmište materijala za gradnju .

"Dogovor je da su sve površine preko 3 000 kvadatnih metara koje se izuzimaju od pojedinaca i da mogu da se zamjene na pojedinim lokalitetima koje će im biti ponuđeno o državnog zemljišta", izjavio je pomoćnik ministra za vodoprivredu Čedomir Stojanović.

Izvođači radova biće birani po fazama Drinski nasip spriječiće izlivanje rijeke koja je u poplavama 2010. i 2014. godine pričinila štetu od skoro 500 miliona maraka.