latinica  ћирилица
12/11/2017 |  12:15 ⇒ 12:39 | Autor: RTRS

Inicijativa da donji tok i ušće Drine postanu zaštićeni rezervat prirode (VIDEO)

Donji tok i ušće rijeke Drine trebalo bi da postanu zaštićeni rezervat prirode. Inicijativu su pokrenule ekološke nevladine organizacije , a dobila je načelnu podršku resornih ministarstava Republike Srpske i Srbije. Da rezervati prirode mogu biti ne samo važni zbog zaštite okoline, već i ekonomski samoodrživi, potvrđuje primjer „Zasavice“ u Srbiji koju je posjetilo 500.000 turista.
Inicijativa da donji tok i ušće Drine postanu zaštićeni rezervat prirode - Foto: RTRS
Inicijativa da donji tok i ušće Drine postanu zaštićeni rezervat prirodeFoto: RTRS

Ekološka udruženja “Eko put” i Centar za održivi razvoj pokrenuli su kampanju za formiranje prekograničnog rezervata biosfere u slivu rijeke Drine, radi zaštite prirode. Prostornim planom Republike Srpske predviđeno je da ušće Drine dobije status parka prirode.

"Postoje standardi i direktive, kako o staništima tako o pticama, gdje je predviđeno da svaka zemlja koja pretenduje da bude članica EU mora da ima određen procenat svoje teritorije koji će biti stavljen pod određen stepen zaštite", rekla je Snježana Јagodić Vujić iz ovog udruženja.

Ideja zaštite donjeg toka i ušća rijeke Drine, koja bi obuhvatila dio područja Bijeljine ,Sremske Mitrovice i Bogatića, dobila je podršku ovih lokalnih zajednica, kao i resornih ministarstava Srbije i Srpske.

Ivan Karić, pomoćnik ministra za ekologiju Vlade Srbije, ističe da država Srbija treba pokaže interesovanje za ovakve projekte, i izrazio želju da zajednički projekat bude prepoznat i od strane EU.

Rezervat prirode Zasavica koji se prostire na 1.800 hektara u blizini Sremske Mitrovice i ušća Drine, nakon 20 godina rada, finansijskim rezultatima potvrđuje da ovakvi parkovi mogu biti i ekonomski samoodrživi.

Slobodan Simić, upravnik ovog rezervata ističe da su otkrili sto novih vrsta flore i faune koje su opisali i prikazali,a da i je održivi turizam donio 500.000 posjetilaca.

Specijalni park prirode Zasavica kroz različite projekte dobio je i 800.000 evra donacija, a na finansijsku pomoć iz pretpristupnih fondova, prilikom uspostavljanja zaštićene biosfere oko ušća Drine, računaju ekolozi koji su pokrenuli kampanju.