latinica  ћирилица
12/11/2017 |  12:36 ⇒ 13/11/2017 | 09:02 | Autor: RTRS

Dodik obišao radove na izgradnji autoputa "9. januar" u Hrvaćanima (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obišao je gradilište auto-puta Banjaluka-Doboj, u mjesnoj zajednici Hrvaćani u Prnjavoru.
Dodik u obilasku radova na izgradnju autoputa "9.januar" u mjestu Hrvaćani - Foto: Facebook
Dodik u obilasku radova na izgradnju autoputa "9.januar" u mjestu HrvaćaniFoto: Facebook

Mještani ove, i mjesnih zajednica uz autoput, dobili su garancije da će nakon završetka trase od Drugovića do Prnjavora i svi lokalni pristupni putevi biti sanirani. Posjeta gradilištu bila je i prilika za kontrolu dinamike radova.

Јedno od najvećih gradilišta u Srpskoj i strateški važan projekat, prema predviđenoj dinamici privodi se kraju. Posljednja dionica od Drugovića do Prnjavora polako dobija svoj konačan oblik. Da je tako u Hrvaćanima se uvjerio i predsjednik Srpske. Do kraja ljeta naredne godine, obećao je, infrastrukturna situacija na sjeveru Srpske biće mnogo bolja. 

"Samim tim će se stvoriti uslovi za potpunu sanaciju svih lokalnih infrastrukturnih pobjekata kao što su lokalni putevi koji su u momentu izgradnje auto-puta pretrpjeli određenu štetu. Naravno ovi vodotokovi, vododerine i ostalo što predstavlja problem lokalnom stanovništvu", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik sa predstavnicima mjesnih zajednica u Prnjavoru

Pored predstavnika Hrvaćana predsjednik je razgovarao i sa prvim ljudima mjesnih zajednica Potočani, Crkvena i Kokori. Četiri mjesne zajednice uz opštinu Prnjavor, gravitiraju oko dionice u izgradnji dužine oko 25 kilometara, i njihovi mještani izrazili su zabrinutost da, radovima oštećena infrastruktura, neće biti adekvatno sanirana. 

"Mi smo zadovoljni zaista. Јa opet ovim putem apelujem na sve naše građane na strpljenje. Računamo tamo po obećanju da će sve biti završeno na proljeće, sanirano i da ćemo biti prezadovoljni", izjavio je predsjednik Mjesne zajednice Crkvena Nedeljko Čupelj.

Nakon današnjeg sastanka najavljeno je i potpisivanje ugovora koji će obezbijediti adekvatno reagovanje na eventualne primjedbe u vezi sa infrastrukturom mjesnih zajednica koje se naslanjaju na aut-put. Ovaj projekat, još jednom je ponovljeno, predstavlja razvojnu šansu za lokalne zajednice uz koje prolazi.

"U tom kontekstu evo već imamo zainteresovanih privrednika da u idućoj godini otvore svoje poslovne pogone u toj zoni i s druge strane ako pogledate geografski položaj opštine u Republici Srpskoj, mislim da je to dovoljno jasno", dodao je načelnik opštine Prnjavor

"U zimu ulazimo prema predviđenoj dinamici, a nakon zime, zavisi kakva bude, ćemo sve radove privesti kraju negdje tamo maj-juni mjesec iduće godine, ne očekujemo neke veće probleme. Sve ide svojom dinamikom", naglasio je direktor ЈP Auto-putevi Republike Srpske Dušan Topić.

Po završetku dionice od Drugovića do Prnjavora i sa puštanjem u rad preostalih 25 kilometara auto-puta Banjaluka-Doboj, koje se očekuje krajem ljeta naredne godine, Srpska će u zbiru imati 105 kilometara auto-puteva.