latinica  ћирилица
12/11/2017 |  12:45 | Autor: RTRS

Turska negira izvještaje o planovima za otmicu Gulena

Turska je danas odbacila kao smiješne izvještaje da su zvaničnici te zemlje možda razgovarali o planovima za otmicu imama Fetulaha Gulena koji živi u SAD i njegovom prebacivanju u Ankari u zamjenu za više miliona dolara.
Fethulah Gulen (foto: sputniknews.com) -
Fethulah Gulen (foto: sputniknews.com)

U saopštenju iz Ambasade Turske u Vašingtonu ponovljen je zahtjev Ankare za isporučenje Gulena za kojeg vlasti te zemlje navode da je organizovao prošlogodišnji neuspjeli vojni udar. U saopštenju se ističe da Turska ne djeluje izvan zakona za postizanje tog cilja.

Saopštenje turske Ambasade objavljeno je nakon izvještaja dnevnika "Vol strit žurnal" u kojem se navodi da specijalni savjetnik Robert Miler vodi istragu o navodnom prijedlogu prema kojem bi bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin i njegov san dobili do 15 miliona dolara za otmicu i isporuku Gulena turskim vlastima.

"Turska i njen narod očekuju isporučenje Gulena iz SAD u Tursku radi sudskog procesa. Kao što smo i ranije saopštavali, sve optužbe da će Turska radi ekstradicije pribjeći načinima izvan vladavine zakona, lažne su, smješne i potpuno neosnovane", ističe se u saopštenju iz turske Ambasade.

Izvor: Srna