latinica  ћирилица
13/11/2017 |  14:17 ⇒ 18:40 | Autor: RTRS

Obilježeno 99 godina od oslobođenja Trebinja (VIDEO)

U Trebinju je danas održana svečana sjednica Skupštine grada povodom 99 godina od oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu, kada je Treći bataljon 14. pješadijskog puka Timočke divizije srpske vojske donio slobodu građanima nakon viševijekovne okupacije, prvo turskih, a zatim austrougarskih okupatora.
Trebinje: Svečana sjednica Skupštine grada - Foto: SRNA
Trebinje: Svečana sjednica Skupštine gradaFoto: SRNA

Obraćajući se prisutnim gostima, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da su preci ostavili brojna svjedočanstva, ali i amanete - da sadašnje i nove generacije pamte i praštaju.

- Da pamtimo da nam se tragedije ne bi ponovile, a da prašatamo zato što smo božija djeca i zašto što smo Bogu jedinome svi na svijetu braća - naveo je Petrović.

Iskazujući zahvalnost i poštovanje svim žrtvama, Petrović je istakao da će se, obilježavajući značajne datume, naredne godine morati učvrstiti perspektiva i pogled na ono što je prethodilo izbijanju Prvog svjetskog rata i što je nastalo kao njegova posljedica.

- Takav cilj nas obavezuje da u memorijalne projekte unesemo mnogo više i uma i srca, kako bi mlađe generacije jasno vidjele i usvojile ono što treba da čuvaju kao svetinju - naglasio je Petrović.

On kaže da Gradska uprava Trebinje nastoji da slijedi ono na šta su preci obavezali buduće naraštaje - da se gradi jedan bogatiji i ljepši život u gradu.

- Želimo da uradimo što više u dva plana – da završimo projekte koji su dugo bili na čekanju, kao što su vodosnabdijevanje, rekonstrukcija gradskih ulica, sanacija kolektora otpadnih voda, ali i realizaciju drugih kapitalnih projekata - naveo je Petrović.

Govoreći o proteklih 365 dana vlasti, Petrović je istakao da je gradska uprava pokrenula sve programe i projekte iz zajedničke platforme koalicije "Za snažno Trebinje", s akcentom na porodicu.

Svečanoj sjednici Skupštine grada prisustvovali su predstavnici Srpske pravoslavne crkve, direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Željko Kovačević, te predstavnici privrednog, političkog i kulturnog života grada.

Nakon sjednice, delegacija grada položila je cvijeće na Spomenik oslobodiocima Trebinja od 1914. do 1918. godine.

Cvijeće je položeno i na spomen-obilježja iz svih oslobodilačkih ratova, koje je trebinjski narod vodio u proteklim vijekovima.

Izvor: SRNA