latinica  ћирилица
14/11/2017 |  21:36 ⇒ 15/11/2017 | 15:36 | Autor: RTRS

Dodik za RTS: Bakir Izetbegović priželjkuje priznanje Kosova

Bakir Izetbegović je predstavnik Bošnjaka, i ne može zastupati interese sva tri naroda u BiH, posebno u vezi sa Kosovom, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik gostujući večeras u emisiji "Upitnik" Radio televizije Srbije.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Predsjednik Srpske je naglasio da Izetbegović neće, niti će imati saglasnost za priznanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova.

"Bakir Izetbegović je u svojoj izjavi pričao i o Sandžaku, čime se umiješao u unutrašnje stvari Srbije i o Republici Srpskoj čime se dokazao kao srpski neprijatelj broj jedan", naglasio je Dodik.

Podsjetio je i na izjavu Bakira Izetbegovića da nastavlja politiku svog oca, definisanu kroz Islamsku deklaraciju.

Odgovarajući na pitanje da bi Izetbegoviću, koji bi uskoro trebao da posjetiti Beograd, Dodik je rekao da Srbija nastoji da protežira saradnju u regionu, a ne sukobe. Ipak, ocijenio je, ako Bakir Izetbegović dođe u Srbiju imaće mnogo toga da objasni.

Predsjednik Dodik je rekao da stavove koje iznosi Bakir Izetbegović nisu samo njegovi ili stavovi političkog Sarajeva, već i dijela međunarodne zajednice što dokazuje i izjava ambasadora SAD Morin Kormak koja je rekla da Republika Srpska nije Kosovo.

"Kosovo je srpsko, što je neupitno prema Ustavu Srbije i svim međunarodnim dokumentima, i kršenjem međunarodnog prava pokušano je da se odvoji od Srbije", rakao je Dodik.

Predsjednik Dodik rekao je, da se on pita, da bi Srbija trebala proglasiti Izetbegovića za nepoželjnu osobu, zbog njegovih medijskih istupa. To je, kaže Dodik, direktan napad na Srpske nacionalne interese, Srpski narod i sve što je Srpsko.

Predsjednik Srpske ocijenio je da je Izetbegovićeva izjava motivisana frustracijom i ukazao da politički predstavnici Bošnjaka gotovo svi identično misle - žele što veću štetu za Srbe, a da Izetbegović "priželjkuje i priziva priznanje Kosova mimo zvaničnog stava institucija BiH".

"BiH je nemoguća država"

Predsjednik Srpske smatra da je BiH nemoguća država i "prostor za treniranje stranaca kako bi se pripremili za druge egzotične destinacije".

"BiH opstaje zbog velike intervencije međunarodnog faktora, ali nije ista kao prije pet ili deset godina. Ona gubi na snazi", ističe Dodik.

Srbi su, kaže, prihvatili Dejton i nametnuta rješenja, ali nikad nisu željeli da budu u toj državi.

Govoreći o referendumu o nezavisnosti Srpske i tome šta bi se desilo ako bi inicijativa za nezavisnost dobila većinsku podršku, Dodik je rekao da Srpska ima sve elemente da funkcioniše kao država: "Ima teritoriju, narod koji to hoće, izvršnu vlast, dobre regionalne odnose".

"Najbolje i za Bošnjake je da se raziđemo. Monstrum od BiH ne može da funkcioniše", rekao je Dodik.

Predsjednik Dodik je naveo i da je najbolje rastati se ako je "brak neuspješan". "Ako ne možemo da se dogovorimo, zašto forsirati", upitao je Dodik.

To je, smatra, moguće sprovesti bez ratnih sukoba. "Gubimo vrijeme zajedno, Srpska ništa nije imala od BiH, nijedna odluka nije bila korisna osim ukidanja viza, a to bi nas zadesilo i da smo i u drugoj državnoj organizaciji. Nijedna odluka nam nije koristila, zapostavljeni smo, neželjeni od strane međunarodnog faktora", rekao je Dodik.

Govoreći o odnosima u BiH, Dodik je ponovio da Hrvatima treba dati treći entitet, jer su im mnoga prava, dodijeljena Dejtonom, ukinuta i osporena.

"Hrvatski narod je majorizovan u BiH, a ta majorizacija je najbolji put za njihov nestanak", rekao je Dodik.

Srpski zahtjevi nisu upreni ni protiv koga

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će deklaracija Srbije i Srpske o zaštiti i očuvanju srpskog naroda biti prvi zajednički dokument dvije države i da ti zahtjevi nisu upereni ni protiv koga.

Dodik je napomenuo da je srpski narod sa stanovišta ostvarivanja svojih prava ugrožen u kontinuitetu, kao i da je Srbija, kao matična država srpskog naroda, u stalnom pritisku da se devastira njen teritorijalni integritet kroz Kosovo, te podsjetio da su Srbiji bile uvedene drastične sancije, da je narod bombardovao NATO.

"Srbija i srpski narod van Srbije imaju veliku potrebu da iskažu svoje političke zahtjeve u smislu afirmacije prava na uključivanje u sisteme. Niko ovdje, ni Republika Srpska, ni Srbija, ne želi da napravi nešto što bi nas sukobilo", rekao je Dodik.

On je poručio da se tom deklaracijom želi postići to da i Srbi imaju ista prava u Crnoj Gori, Albaniji i Hrvatskoj, Sloveniji, kao što i narodi tih zemalja imaju u Srpskoj ili Srbiji, te da to nije nikakav "nož u leđa" nekome.

"Јa ne želim da budem bosanski Srbin, jer nisam. Јa ne želim da me neko pita u Beogradu šta ima u Bosni, ja se ne identifikujem sa Bosnom. Identifikujem se sa srpskim narodom i Republikom Srpskom", rekao je Dodik.

On je naveo da je deklaracija kao akt u završnoj fazi izrade, da radne grupe rade na tome, da bi ovaj mjesec trebalo da se pojavi u javnosti i da će finalizacija biti vrlo brzo.

Govoreći o razgraničenju BiH i Srbije, Dodik je rekao da je za to pitanje formalno gledano, politički i načelno nadležna BiH, ali da je suštinski to odnos na granici u dodiru Srbije i Republike Srpske.

On je istakao da Republika Srpska podržava prijedlog Srbije za utvrđivanje granice i da ne vidi da je to gubitak ako se nešto integriše u Srbiju, koja je matična zemlja srpskog naroda.

"A da li će Bošnjaci u Sarajevu praviti gužvu, naravno da hoće, oni svugdje prave gužvu, ali vjerujem da Hrvati nemaju ništa protiv da se utvrdi granica onako kako se dogovore Srpska i Srbija", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da ne vjeruje da će to pitanje doći do međunarodne arbitraže.

Govoreći o evropskim integracijama, Dodik je napomenuo da se ranije u BiH tim putem želio redizajnirati politički sistem i nametnuti unitarna BiH sa odlučivanjem u Sarajevu o svim evropskim pitanjima.

"Evropska politika sada je, mislim, racionalna i realna, jer uvažava različite nivoe vlasti i njihova pozicioniranja i mi smo time zadovoljni", rekao je Dodik.

Govoreći o predstojećim opštim izborima u BiH, Dodik, koji je lider SNSD-a, naveo je da, prema je istraživanjima, podrška SNSD-u danas 44 odsto, a sa koalicijom oko 65 odsto, dok je podrška SDS-u pala sa 24 na 13 odsto.

"Јa ću biti veoma važan čovjek na izborima i nakon izbora u Republici Srpskoj", rekao je Dodik i dodao da je ponosan na sve što je učinio i što je vratio dostojanstvo Srpskoj.

Izvor: RTRS/Srna